ITvitae – autisten met bijzonder talent voor IT

0
1443

Opleiden en uitzenden van bijzondere IT-talenten

ITvitae

“Wij scouten mensen met een bijzonder talent voor IT en leiden ze vervolgens zelf op”, zegt Peter van Hofweegen, mede-oprichter van ITvitae.

Criteria voor instroom

  • Indicatie en erkenning autisme
  • Afstand tot de arbeidsmarkt
  • Intrinsieke passie voor technische IT
  • Minimaal HBO uitstroom niveau
  • Werkvermogen

Zorgvuldige intake
“We gaan heel zorgvuldig te werk bij de instroom. De intake van kandidaten wordt verzorgd door Harry Lemmens. Hij is van oorsprong klinisch psycholoog en ervaren ICT’er,” zegt Van Hofweegen. “Wij kijken bij de intake of iemand talent heeft voor een functie als softwaretester, developer, Cyber Security specialist of IT-beheerder.”

Waar vind je ze?
“Deze doelgroep vind je niet in de kaartenbak van het UWV. Wij vinden ze via GGZ. De meesten zitten thuis. Vaak zijn ze uitgevallen op het MBO, HBO of WO, omdat die omgeving niet geschikt is. Eeuwig zonde, omdat we hier spreken over talentvolle, intelligente mensen, die graag willen werken. Er wordt tot nu toe niets voor hen gedaan. Daar brengen wij verandering in.”

Hoe zie je of iemand talent heeft voor IT?
“Mensen die intrinsieke belangstelling hebben voor de technische kant van de ICT zijn al heel jong begonnen met programmeren, hacken of websites bouwen. Dat ze ongeschoold zijn en autodidactisch ingesteld, maakt voor ons in principe niet uit. Belangrijk is dat iemand in het Engels kan leren, want het IT onderwijs wordt veelal in het Engels gegeven. Verder kijken we of iemand de stress van een opleiding, een werkomgeving en een dagelijks werkritme aankan.

ITvitae.nl

In het brede spectrum van autisme zoeken wij die mensen die kansrijk zijn, maar toch op dit moment kansloos vanwege het feit dat zij hun opleiding niet hebben afgemaakt.”

MTA examen en verdere specialisatie
“We zetten de kandidaten in een klas van maximaal 8 tot 10 mensen. Dan gaan we een traject met ze in van een maand, waarin we kijken: kun jij inderdaad leren, kun je de stress aan. Kun je een examen maken? Wij willen hen uitsluitend gecertificeerd uitzenden met de juiste werknemersvaardigheden. De opleidingsperiode duurt een half jaar, maar de eerste maand is cruciaal. Dan krijgen ze bij ons de fundamentals. Ze leren in die maand de lesboeken uit hun hoofd en doen examen bij ons via een computer die is aangesloten op een Amerikaanse server van Certiport. Na 45 minuten weten ze of ze geslaagd zijn of niet. Dan krijgen ze het diploma MTA (Microsoft Technical Associate). Dat is het eerste stapje in hun opleiding. Voor sommige van onze jongens is dit het eerste diploma in hun leven. Vervolgens leiden wij ze op tot specialist.”

ITvitae, Bijzonder Krachtig - foto opleidingslokaal

Kapitaal
Hoe bekostigen jullie de opleiding? “We hebben een fonds en opleidingsgelden van het UWV. Daarnaast hebben wij er als oprichters zelf geld in gestoken. Sommige van onze opleidingstrajecten kosten 10.000 euro per persoon. Voor het eerste opleidingstraject van 11 mensen zijn wij dus meer dan een ton kwijt. Deze jongens, en enkele meiden, zijn ons kapitaal.

Vervolgens zoeken we werk voor hen. We zenden ze uit vanuit onze B.V. in een constructie van minimaal 6 maanden. Daarna mogen de mensen kosteloos in dienst worden genomen bij de klant. Dan is onze missie geslaagd.”

Social return
“De BV Nederland krijgt fantastische mensen in dienst, loyaal, betrouwbaar, intelligent, technisch onderlegd, waar werkelijk behoefte aan is. We halen de mensen uit de uitkeringen en veranderen ze in slimme werknemers en belastingbetalers. Kortom, de social return is fenomenaal.

We hebben nu 8 plaatsingen en 4 mensen nog op stage, en sinds september weer 35 mensen in de opleiding. Daarnaast hebben we ook nog 50 mensen op de wachtlijst. Er is heel veel te doen.”

Jobcoaching
“Wij gaan mee op sollicitatiegesprek en blijven jobcoaching bieden aan de opdrachtgever als onderdeel van onze dienstverlening.”

Betrouwbaar en loyaal
“Onze jongens zijn bovengemiddeld intelligent, ze zijn heel goed met structuur, daarom zijn het goede developers en testers, ze werken graag met patronen. Ze zijn heel goed in repetitief werk, en er zijn nog een aantal andere eigenschappen die bijzonder zijn, zoals betrouwbaar en loyaal. Dat zijn eigenschappen die niet veel worden belicht en die steeds belangrijker worden in de IT-wereld.

Normaal uitzendtarief
Je krijgt via ons een kwalitatieve medewerker voor een normaal tarief. We zitten met ons tarief niet aan de onderkant en niet aan de bovenkant van de markt.

Dat doen we omdat wij volwaardige arbeidskrachten leveren, die intensief en goed zijn opgeleid. Daarvoor moet worden betaald. We zijn een Social Enterprise. Daarom gaan wij niet onder de prijs zitten.”

Realisme
“Je ziet momenteel veel belangstelling voor het aannemen van Wajongers in het kader van de Participatiewet. De valkuil is dat organisaties een schaap met 5 poten willen met bovendien een Wajong-status, want daar zit lekker veel premiekorting op. Wij pleiten voor realisme. Kwaliteit moet worden betaald. En licht autisme bestaat niet. Je kunt ook niet een beetje zwanger zijn.”

Tips
“Zorg bijvoorbeeld dat iemand met autisme niet vlakbij een deur zit of bij een koffiezetapparaat, zo’n werkplek is te onrustig.
Een kleine aanpassing is vaak al genoeg om iemand prettig te laten werken. Onze mensen hoeven niet in een kamertje apart te zitten. Het zijn sociale mensen die net zo goed behoefte hebben aan contact. Ze willen dat alleen niet de hele dag door. Voor mensen met autisme is een lunchpauze bijvoorbeeld vreselijk, want dan moeten ze praten over liflafjes, uitgaan en films. Ze praten veel liever over de inhoud van het werk.

Nou, hoeveel werknemers heb je die het graag over het werk hebben? Die niet op maandagochtend eerst een uur verkletsen over het weekend?”

ITvitae, bijzonder krachtige IT-talenten

Plezier
“Het rendement van iemand met autisme is hoog. En je weet ook dat iemand niet snel weggaat. Je investeert in iemand wetend dat die niet na een jaar weer naar zijn volgende uitdaging hopt.

Ik zou zeggen: probeer het eens! Je biedt iemand een baan en je krijgt er uitzonderlijk talent, grote toewijding en enorm veel plezier voor terug.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws