SLUIT MENU

Internetconsultatie over afschaffen looninhoudingen voor huisvesting

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een internetconsultatie geopend over het afschaffen van inhoudingen op het minimumloon voor huisvestingskosten van werknemers. Er kan tot 6 juni inhoudelijk gereageerd worden.

Werkgevers mogen per 1 januari 2030 geen salaris meer inhouden op het minimumloon van werkenden ten aanzien van huisvestingskosten. Dat staat in een besluit dat minister Eddy van Hijum van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 9 mei 2025 online heeft gezet. Op dit moment mogen werkgevers maximaal 25 procent van het salaris inhouden op het minimumloon. Vanaf 1 januari 2026 wordt dit percentage in vijf jaar afgebouwd met vijf procentpunt per jaar. 

Uitbuiting van arbeidsmigranten

Volgens Van Hijum wordt er misbruik gemaakt van de regeling en valt dat niet goed te controleren. De regeling wordt vaak gebruikt bij de huisvesting van arbeidsmigranten en kan een verdienmodel in de hand werken waarbij deze werknemers worden uitgebuit. 

Zo blijkt volgens de minister dat regelmatig het maximale bedrag wordt ingehouden op het loon, terwijl de kwaliteit van de woning dit niet rechtvaardigt. De maatregel sluit volgens de minister ook aan bij het advies van de Commissie Roemer om wonen en werken te ontkoppelen. 

De overgangsperiode van vijf jaar geeft werkgevers de tijd om in te spelen op de nieuwe situatie. Van Hijum vindt het wel belangrijk dat werkgevers verantwoordelijkheid blijven nemen voor de huisvesting van hun werknemers. Bijvoorbeeld door een huurcontract aan te bieden, waarbij de werknemer zelf de betaling doet.

Kritiek van brancheverenigingen

Het besluit is er niet zonder slag of stoot gekomen. Er was volop kritiek op, onder meer van brancheverenigingen ABU en NBBU. Volgens hen zorgt het Prijs-Kwaliteitsysteem voor huisvesting (PKS) in de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten voor voldoende transparantie. De PKS regelt een beperking van de maximale inhouding op het loon van de uitzendkracht.

Bovendien stellen critici dat het met de huidige hoge huurprijzen helemaal niet mogelijk is te verdienen op de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast denken zij dat de transparantie over huisvestingskosten juist verdwijnt, omdat betalingen buiten de loonstrook om gaan. Zowel voor- als tegenstanders van de regeling kunnen hun visie delen in de internetconsultatie. Dit kan tot en met 6 juni 2025.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *