"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Onderhandelingen CAO voor uitzendkrachten opgeschort

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de uitzendkrachten zijn door vakbonden FNV, CNV en De Unie opgeschort. Aanleiding voor het vastlopen van de CAO-onderhandelingen is verschil van inzicht in de strekking van het recente Dosign-arrest.

Dosign-arrest

In het Dosign-arrest heeft de Hoge Raad onlangs bepaald dat uitzendkrachten recht hebben op dezelfde bonussen als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de inlenende onderneming. “Deze uitspraak van de Hoge Raad is van groot belang voor de uitzend- en detacheringsector. De Hoge Raad is nu afgeweken van het engere loonbegrip zoals dat in Nederland in gebruik is en legt loon uit naar Europese maatstaven. Dat betekent een forse uitbreiding van het loonbegrip”, zo liet arbeidsrechtadvocaat Maarten Tanja van Köster Advocaten FlexNieuws eerder weten. Concreet betekent dit dat ook bonussen en een prestatievergoeding moeten wel degelijk als loon worden opgevat.

Echter, voor bedrijven die wel de Uitzend-cao toepassen, heeft de uitspraak van de Hoge Raad geen invloed, zo legde Tanja tegelijkertijd uit. Zij wijken bij CAO af van de Waadi en betalen volgens de ‘inlenersbeloning’, die de cao-partners hebben afgesproken. En de ABU en NBBU beroepen zich dus op het recht om bij CAO af te wijken van het loonverhoudingsvoorschrift.

In een LinkedIn-post verwoordt Marcel Reijmers (specialist flexibele arbeid) dit heel helder: ‘In de Waadi staat dat bij CAO mag worden afgeweken van het loonverhoudingsvoorschrift en de inlenersbeloning is een bij CAO vastgelegde afwijking. De Hoge Raad heeft zich niet uitgelaten over de geldigheid van deze bepaling, dus in de ogen van ABU en NBBU blijft hij gewoon van toepassing.’

Bonden: ‘gelijke behandeling of geen deal’

De bonden zijn duidelijk een andere mening toegedaan. Zij vinden dat uitzendkrachten op basis van het Dosign-arrest moeten opeisen waar ze recht op hebben. Het gaat dan volgens de FNV om beloning die de werknemer in dienst bij de opdrachtgever wel krijgt, maar de uitzendkracht niet, zoals prestatiebeloning, resultaatafhankelijke bonussen, meer vakantiedagen dan de 25 die uitzendkrachten krijgen, feestdagenvergoedingen, et cetera.

Op de site van FNV zegt Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex: “Iedereen, van het ministerie van Sociale Zaken tot de Hoge Raad, is het erover eens dat het begrip beloning ruim moet worden toegepast in de uitzendsector. (..) Wij kunnen geen cao steunen die niet aan de uitspraak van de Hoge Raad voldoet.”
En de reactie van Marten Jukema, bestuurder CNV, is al even ferm: “Linksom of rechtsom, in de cao moet de gelijke behandeling wat betreft beloning geregeld worden anders komt er geen deal.”

De ABU en NBBU komen op korte termijn met een gezamenlijke reactie op het opschorten van de CAO-onderhandelingen.

De huidige CAO voor uitzendkrachten loopt 6 januari a.s. af. Als er geen nieuwe CAO wordt afgesloten, blijft de huidige CAO van kracht.

 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *