SLUIT MENU

Bart Wille (BlueTrail) over aanstaande handhaving Wet DBA: ‘Ik denk niet dat wij minder mensen gaan plaatsen’

BlueTrail valt op in de FlexNieuws TOP 100 als een van de snelgroeiende flexbedrijven. De intermediair/detacheerder timmert op de markt voor bemiddeling van IT-professionals flink aan de weg. Zeker na de recente overname van branchegenoot Peoples Republic. Zzp-wetgeving zal die groei niet afremmen, denkt Bart Wille, CEO van BlueTrail Group. “De vraag naar mensen in ons vakgebied zal niet minder worden.”

BlueTrail bemiddelt vooral IT-professionals voor opdrachten bij de overheid. Juist de overheid wil minder zzp’ers inhuren en met strengere wetgeving schijnzelfstandigheid aanpakken. Bart Wille, CEO van BlueTrail Group, juicht dat toe, maar zou liever wetgeving zien die duidelijker en beter toepasbaar is. “Het gevolg is nu dat de tekorten nog groter worden en men voor B-keuzes gaat, terwijl die kennis en expertise van ervaren zzp’ers zo hard nodig is.”

Vijfjarenplan

BlueTrail heeft haar kantoor in Alphen aan den Rijn, maar is in 2011 begonnen in Delft. (Blue verwijst dan ook naar Delfts blauw, Trail naar de vroegere slogan ‘always on track to the perfect match’.) Het bedrijf richt zich vanaf het begin al op werving en selectie van zzp’ers voor grote opdrachtgevers. 

Dat Bart Wille in 2018 CEO is geworden van BlueTrail Group was niet per se een voor de hand liggende stap in zijn carrière. Bart komt niet uit de flexbranche, heeft de Hotelschool in Den Haag gedaan, waarna hij verschillende managementposities bij een internationaal bedrijf bekleedde. Toch zet hij zijn ervaring juist ook in binnen BlueTrail. “De gemene deler is ‘people management’ en ‘ondernemerschap’. ” De basis voor mij is het maken van strategische plannen en de executie daarvan, waarbij focus uitermate belangrijk is.”

Wille is bij BlueTrail dan ook gestart met een vijfjarenplan. “Het plaatsen van interim-professionals valt of staat met uniformiteit binnen de organisatie en het goed inrichten en automatiseren van processen. Tijdens de coronacrisis hebben we ervoor gekozen de investeringen in digitalisering versneld uit te voeren. Zo is er een nieuw Applicant Tracking System (ATS), maken we gebruik van recruitment marketing automation en focussen we ons sterk op de implementatie van artificial intelligence (AI).” 

Met als resultaat een productiviteitsgroei van 40%. “Onze recruiters kunnen sindsdien 40% meer doen in een week dan daarvoor.” En dat is hard nodig, want de ambities zijn groot. “Binnen dat vijfjarenplan willen we groeien naar een omzet van 100 miljoen euro.”


Buy & build-strategie BlueTrail Group

Intermediair/detacheerder BlueTrail Group bemiddelt hoogopgeleide professionals voor interim-opdrachten binnen de overheid. Het gaat met name om specialisten in ICT, Bedrijfsvoering en expertise op basis van project/programma management. Jaarlijks zijn circa 400 zzp’ers (en gedetacheerden) aan de slag via BlueTrail. Het bedrijf behaalde in 2023 een omzet van € 47,7 miljoen, een omzetgroei van +27% ten opzichte van het jaar daarvoor (FlexNieuws TOP 100). Voor 2024 rekent BlueTrail op een omzet van € 55 miljoen. 

In september 2023 heeft investeringsmaatschappij Nordian een meerderheidsbelang genomen in BlueTrail. Daarmee is ook een buy & build-strategie ingezet. In september dit jaar nam BlueTrail Group branchegenoot Peoples Republic over, eveneens een specialist in interim IT-bemiddeling. Peoples Republic bemiddelt jaarlijks 300 interim professionals die veelal actief zijn in de sectoren onderwijs, zorg en gemeentes. Peoples Republic zal zelfstandig (onder eigen naam en identiteit) blijven opereren onder de BlueTrail Group. Met de overname heeft BlueTrail haar positie op de markt voor IT-professionals flink verstevigd.


New kid on the block in aanbestedingswereld

Naast opdrachten via Dynamisch aankoopsystemen (DAS’en) en mantelovereenkomsten (als onderaannemer) zal die groei vooral van het winnen van aanbestedingen moeten komen. BlueTrail focust zich specifiek op professionals in IT en project/programmamanagement voor de publieke sector. Dit soort grote opdrachten gaan via tenders omdat deze opdrachten voor bemiddeling van professionals bij de overheid aanbestedingsplichtig zijn. “Wij deden heel veel voor grote partijen als onderaannemer. Dan zie je dus stapeling.” 

Vandaar dat BlueTrail in 2021 ervoor heeft gekozen zelfstandig te gaan inschrijven op aanbestedingen. “Daar hebben we wel leergeld voor moeten betalen. Het is een lastige wereld. Ik verwachtte heel veel van onze eerste inschrijving, maar we kregen slechte scores.” 

Van opgeven wilde Wille niet weten. “Je kunt dit zien als de Champions League binnen de flexbranche. Het is net als bij topsport, je moet leren van fouten en altijd door blijven gaan, hoe groot de tegenslag ook is.”

En met succes. In 2021 sleepte BlueTrail het eerste grote contract binnen voor het leveren van IT-professionals aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inmiddels schrijft BlueTrail standaard in (samen met partners/onderaannemers) bij tenders voor IT-inhuur (interim managers). “Aanbestedingen hebben een enorm groeipotentieel. Dat is voor ons heel belangrijk en als new kid on the block gaan we graag de concurrentie aan met de bekende spelers in deze markt.”

Onafhankelijke keuze

Bart Wille, CEO van BlueTrail

Wille omschrijft de flexbranche als een ‘snelle, concurrerende business’. “Er wordt stevig geconcurreerd op prijs, maar relaties zijn belangrijk, samenwerking met partners. Want hoe versplinterd de sector ook is, de verbindende factor is altijd het vinden van de juiste kandidaat op het juiste moment op de juiste plek.” 

En dat is waar het bij BlueTrail ook om draait, stelt hij. “Wij willen altijd onafhankelijk op zoek gaan naar de juiste interim-professional voor een opdracht.” BlueTrail heeft een beperkt aantal gedetacheerden in dienst, er wordt vooral gewerkt met zzp’ers en 80% van de opdrachten vult BlueTrail zelf in (20% via derden/onderaannemers). “Dat is een bewuste keuze. We willen namelijk altijd een onafhankelijke keuze kunnen maken voor de beste professional. Dat kan niet als je afhankelijk bent van derden, bankzitters, et cetera.”  

Binding zzp’ers

Het bemiddelen van professionals is vaak een transactionele aangelegenheid, maar niet bij BlueTrail, vertelt Wille. “We willen wegblijven bij het traditionele CV-schuiven. We zijn geen brokers.” 

BlueTrail doet dan ook niet alleen de werving en selectie en de intake, maar begeleidt/coacht de professionals ook tijdens een opdracht. “Wij kennen de zzp’ers en hebben binding met hen. Niet voor niets herplaatsen wij 48% van onze zzp’ers.” 

Ook streeft BlueTrail er altijd naar dat kennis achterblijft binnen die organisatie. “We hebben een team van field managers dat de hele dag op pad is om gesprekken te voeren met inhurende managers en onze interimmers.”

Gevolgen afschaffen handhavingsmoratorium

Het kabinet wil de inhuur van extern personeel bij de (Rijks)overheid fors terugdringen. Toch ziet Wille de vraag naar IT-specialisten niet zo snel afnemen. “De overheid heeft te maken met heel snelle automatisering. Er wordt gewerkt met verouderde ICT-systemen, die moeten allemaal sustainable worden gemaakt voor de toekomst. Daar heb je gewoon mensen met expertise voor nodig.”

Daar komt nog eens bij dat vanaf 1 januari 2025 de Belastingdienst de Wet DBA gaat handhaven (het handhavingsmoratorium wordt afgeschaft). Een kwart van de zzp’ers zegt nu al opdrachten mis te lopen door de nadere handhaving op schijnzelfstandigheid

Maar Wille verwacht niet dat dit BlueTrail Wille zal treffen. “Ik denk niet dat wij minder mensen zullen plaatsen. We hebben al heel veel beheersmaatregelen genomen en voldoen aan de eisen van de Wet DBA. We zijn een gecertificeerde, professionele club (lid van de Bovib) en voldoen aantoonbaar aan de wet. Dat is waterdicht.” 

Wille juicht het aanpakken van schijnzelfstandigheid juist toe, hoewel hij de wetgeving liever anders had gezien. “We zijn blij dat het kabinet schijnzelfstandigheid wil terugdringen. Maar we hebben een schreeuwende behoefte aan duidelijkheid, duidelijk beleid en begrijpelijke wetgeving. Dat is er sinds jaar en dag al niet.” 

En Wille verwacht dat de VBAR die duidelijkheid ook niet zal brengen. “In het wetsvoorstel VBAR wordt heel erg gekeken naar werkinhoudelijke en organisatorische sturing. Dan krijg je situaties die het er niet duidelijker op maken. Je kunt beter kijken naar het ondernemerschap, in hoeverre is die zzp’er risicodragend?” 

Je kunt wel minder zzp’ers willen, maar de vraag wordt niet minder.

Door complexiteit van wetgeving en onwetendheid bij opdrachtgevers verwacht Wille dat organisaties minder zzp’ers zullen inhuren. “Het gevolg is dat de tekorten nog groter worden en men zal B-keuzes gaat maken. Maar er zijn op IT-gebied heel veel onderdelen binnen de overheid waar de kennis en expertise van ervaren zzp’ers gewoon nodig is. Je kunt wel minder zzp’ers willen, maar de vraag wordt niet minder.” 

Op korte termijn zal de inhuur van zzp’ers wel afnemen en van gedetacheerden juist toenemen, zo verwacht Wille. Minder inhuur van zzp’ers door de overheid hoeft voor BlueTrail zelf geen probleem te zijn. “Integendeel, het is ook een kans”, stelt Wille.

“De vraag naar mensen in ons vakgebied zal blijven. Het gaat ons erom dat dat we de juiste professionals kunnen leveren om die opdrachtgevers te helpen. We zullen dan waarschijnlijk meer gaan samenwerken met partners en gespecialiseerde flexbedrijven om mensen in loondienst te kunnen leveren. Wij zijn een flexibele organisatie en kunnen heel snel inspelen op veranderende omstandigheden. Ik denk dus dat we dat beter kunnen dan de concurrentie.” Ondernemen in de flexbranche is ook kansen zien waar anderen problemen ervaren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *