SLUIT MENU

Cao-politie SNCU na 20 jaar actueler dan ooit

Op 4 juli 2024 viert de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) haar twintigjarig jubileum. Sinds haar oprichting is de stichting uitgegroeid tot een belangrijke speler in de zelfregulering van de uitzendbranche in Nederland.

Op 4 juli 2024 viert de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) haar twintigjarig bestaan. De SNCU, een voorlichtings- en handhavingsorganisatie binnen de uitzendbranche, speelt een belangrijke rol in de zelfregulering van deze sector. In de nieuwe plannen voor het toelatingsstelsel (WTTA) blijft de stichting een unieke positie behouden als cao-handhaver.

Effectieve en breed bekende organisatie

De SNCU is inmiddels uitgegroeid tot een effectieve voorlichtings- en handhavingsorganisatie die brede bekendheid geniet, zowel binnen de branche als in politiek Den Haag. Jaarlijks ontvangt de helpdesk van de stichting ongeveer 8000 signalen, waarbij medewerkers uitzendkrachten en uitzendbureaus te woord staan in verschillende talen, waaronder Nederlands, Pools, Engels, Roemeens en Spaans.

In 2023 startte de SNCU 347 cao-onderzoeken, waarvan een deel gecombineerd werd met onderzoeken naar de naleving van de pensioenregeling voor uitzendkrachten (StiPP). Daarnaast werden 105 vooronderzoeken en 271 aparte StiPP-onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben tot doel dat uitzendkrachten nabetaald krijgen wat zij ten onrechte niet hebben ontvangen. Zo werd in 2023 een bedrag van € 1.717.331,- aan uitzendkrachten nabetaald.

Kennisinstituut

In de plannen voor het nieuwe toelatingsstelsel (WTTA) behoudt de SNCU een unieke positie als cao-handhaver. De informatiepositie van de stichting is in de afgelopen jaren ook sterk verbeterd, waardoor zij zich steeds meer tot een kennisinstituut voor en van de uitzendbranche ontwikkelt.

De geschiedenis van de uitzendbranche

Ter gelegenheid van haar twintigjarig jubileum brengt de SNCU een boek uit getiteld “De geschiedenis van de uitzendbranche in Nederland”, geschreven door Bas Hengstmengel, advocaat bij de stichting. Dit boek biedt een uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van de uitzendbranche in Nederland en de rol van sociale zekerheid, het poldermodel, Europese integratie, arbeidsmigratie en regulering van flexibele arbeid.

Uiteraard ontbreekt het niet aan aandacht voor de malafiditeit die de branche vanaf het begin heeft gekend en de zelfregulering en overheidsmaatregelen ter bestrijding daarvan.

First mover

“Concluderend kan gezegd worden dat de SNCU in de loop der jaren in veel opzichten een first mover is geweest: op verschillende terreinen moest het wiel worden uitgevonden, zowel juridisch als qua onderzoeksmethodiek. Daarmee heeft de SNCU mede de weg gebaand voor andere cao-handhavers,” aldus Hengstmengel.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

2 reacties op dit bericht

  1. Dit feestje was geen echt feest; een boekpresentatie hooguit. En ik was afwezig. Als een van de oprichters liet ik verstek gaan. Omdat de andere oprichter (Marcel Nuyten) ook afwezig was. Hij is begraven op Samos na een zoektocht van 6 dagen en 7 nachten. Een in-memoriam was gepaster geweest.

  2. Dat is heftig en verdrietig. Ik kende hem niet persoonlijk, maar weet dat hij een bijzondere kracht was in de onderhandelingen. Sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *