"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hogere lonen voor schoonmakers, ruim boven het minimumloon

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De vakbonden hebben hierover een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland.

“De lonen voor schoonmakers gaan verder omhoog en blijven daarmee ruim boven het minimumloon,” meldt vakbond CNV. Ook komt er een betere reiskostenregeling, een zondagtoeslag voor hotelschoonmakers en een ervaringsbonus voor schoonmakers met een lang dienstverband.

De huidige cao loopt op 30 juni af. De lonen gaan op die dag nog omhoog met 5,5%.

Reiskostenvergoeding

In de huidige cao krijgen schoonmakers pas vanaf 30 kilometer enkele reis een kilometervergoeding van 23 cent. “Er komt een betere regeling, waarbij schoonmakers al vanaf 10 kilometer enkele reis een kilometervergoeding krijgen van 14 cent. Vanaf 30 kilometer enkele reis blijft dat 23 cent”, aldus het CNV.

Ervaringsbonus voor schoonmakers

Schoonmakers die al lang in de branche werken, krijgen daarvoor een beloning. Een schoonmaker die op 1 januari 2025 ten minste 20 jaar in de schoonmaak werkt, krijgt een ervaringsbonus van 1.000 euro bruto (bij een fulltime dienstverband, parttimers naar rato).

Zondagtoeslag voor hotelschoonmakers

Voor het werken op zondag krijgen hotelschoonmakers in loongroep 1 trede 4 straks een toeslag. Dat betreft een grote groep schoonmakers, die doorgaans al een aantal jaren in de hotelschoonmaak werken. Op 1 januari 2025 is die toeslag 25% en die loopt vervolgens op naar 50% per 1 januari 2028.

Overdag schoonmaken

Vakbonden en werkgevers willen de ‘dagschoonmaak’ verder stimuleren. CNV: “Veel schoonmakers zouden graag op andere tijden werken. Niet ’s avonds, maar overdag, op tijden die ze beter kunnen combineren met hun privéleven.”

Pensioen

Het generatiepact wordt uitgebreid, zodat schoonmakers 5 jaar voor de AOW-leeftijd tot 20% minder kunnen gaan werken, met behoud van 95% van het salaris. Mogelijk komt er ook een verlenging van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). In dat geval gaan de cao-partijen in gesprek om dit ook in de schoonmaak te regelen.

Het CNV legt het cao-akkoord komende weken voor aan hun leden.

Lees meer:

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *