"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Tweede Kamer start behandeling Wet toelatingsstelsel

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) zal naar verwachting nog voor de zomer door de Tweede Kamer in behandeling worden genomen.

De Tweede Kamer gaat starten met de behandeling van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA). De exacte datum is nog niet bekend, maar zal naar verwachting voor de zomer zijn. Maar het is zeker nog geen gelopen koers. Er zijn nog wel wat politieke obstakels te overwinnen voordat zeker is dat het toelatingsstelsel daadwerkelijk op 1 januari 2026 ingaat.

Het wetsvoorstel kan in de Tweede Kamer op een kritische ontvangst rekenen. Er is kamerbrede steun om de adviezen van de Commissie Roemer uit te voeren om veel meer bescherming te bieden aan arbeidsmigranten. De vraag is echter in hoeverre de brede impact die de WTTA heeft voor alle bureaus (waaronder onder meer ook detacheerders) en de hoge kosten (143 miljoen per jaar, volgens het Adviescollege Toetsing Regeldruk) in verhouding staat met de omvang van de problematiek (proportionaliteit). Daarnaast zijn er grote zorgen omtrent de uitvoerbaarheid: is er voldoende capaciteit om bureaus te toetsen voordat ze toegelaten moeten worden? 

De zorgen omtrent die proportionaliteit waren juist voor de VVD en BBB in de Eerste Kamer aanleiding om hun steun in te trekken bij de Wet Toezicht Gelijke Kansen bij Werving en Selectie

Onderstaand overzicht geeft de fasen aan waarin de verschillende aangekondigde wetten in het wetgevingsproces zitten.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *