"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Oekraïners mogen langer zonder vergunning werken in Nederland

De Richtlijn ‘Tijdelijke Bescherming Oekraïne’, waarmee Oekraïense vluchtelingen niet hoefden te voldoen aan wettelijke normen voor migranten, wordt tot 4 maart 2024 verlengd. Daardoor mag deze groep tot die datum zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland.

Vanaf 4 september 2023 zouden de Oekraïense vluchtelingen, zogeheten ‘derdelanders’, met tijdelijke verblijfsvergunningen niet meer onder de Richtlijn ‘Tijdelijke Bescherming Oekraïne’  vallen. Daardoor zouden zij eerst een tewerkstellingsvergunning aan moeten vragen om te mogen werken in Nederland.

Maar na een uitspraak van de Raad van State is bepaald dat deze richtlijn wordt verlengd tot 4 maart 2024. Een derdelander heeft in een zaak verzocht om dezelfde rechten te behouden als onder de Richtlijn tijdelijke bescherming, in afwachting van zijn hoger beroep. De Raad van State kende dit verzoek toe.

Bevriezing Richtlijn tijdelijke bescherming

Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) op 2 september 2023 besloten om de beëindiging van de Richtlijn tijdelijke bescherming voor derdelanders te bevriezen. Dit tot de uitspraak van het hoger beroep in deze zaak.

Op 17 januari 2024 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het hoger beroep, waardoor deze bevriezing opgeheven wordt. De derdelanders hebben nog tot 4 maart 2024 recht op bescherming onder de Richtlijn tijdelijke bescherming. Na deze datum valt de groep derdelanders niet meer onder deze Richtlijn. Als zij in Nederland willen blijven, moeten zij een verblijfsvergunning aanvragen.

Wat betekent dit voor uitzendbureaus?

Tot 4 maart 2024 mogen ook derdelanders zonder tewerkstellingsvergunning blijven werken. Dit betekent dat zij tot 4 maart 2024 voor uitzendbureaus kunnen blijven werken, omdat zij onder de Richtlijn blijven vallen. Na 4 maart 2024 kunnen deze Oekraïnse vluchtelingen niet meer zonder tewerkstellingsvergunning voor uitzendbureaus werken.

De Oekraïners die al vertrokken zijn uit Nederland en zijn uitgeschreven uit de Basis Registratie Personen (BRP), vallen niet meer onder de Richtlijn. Deze groep kan niet zonder tewerkstellingsvergunning (blijven) werken.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *