"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Dit zijn de 20 meest schaarse beroepen in 2023 in Nederland

Krapte alom op de arbeidsmarkt. Maar welke beroepen zijn nu het meest schaars? Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group: “De slimme handjes en blue collar workers zijn extreem schaars.”

Met de groeiende vraag naar gespecialiseerde vaardigheden en expertise in diverse sectoren, zijn bepaalde beroepen schaarser dan ooit tevoren. Uit recent onderzoek van de Rotterdamse Intelligence Group blijkt welke 20 beroepen in 2023 het meest schaars zijn.

Elektriciens meest schaars
Boven aan de lijst prijken de elektriciens voor gebouwaansluitingen, waar een gemiddelde actief zoekende naar een baan de keuze heeft uit maar liefst 137 open vacatures binnen één jaar. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk productcontroleurs voedingsmiddelen en dranken, met 117 vacatures per baanzoekende, gevolgd door applicatieprogrammeurs met bijna 79 vacatures per baanzoekende.

De volledige top-20

  1. Elektriciens gebouwaansluitingen (137:1)
  2. Productcontroleurs voedingsmiddelen en dranken (117:1)
  3. Applicatieprogrammeurs (79:1)
  4. Verpakkings-, bottel- en etiketteringsmachinebedieners (48:1)
  5. Isoleerders (44:1)
  6. Plaatwerkers (39:1)
  7. Dakdekkers (39:1)
  8. Procesoperators chemische installaties (35:1)
  9. Machinestellers en -bedieners metaalproduktvervaardiging (35:1)
  10. Metaalpolijsters, -slijpers en gereedschapslijpers (32:1)
  11. Constructiewerkers (32:1)
  12. Meubelmakers (27:1)
  13. Elektrotechnici (27:1)
  14. Lassers en snijders (27:1)
  15. Verf- en lakspuiters (26:1)
  16. Monteurs industriële en landbouwmachines (26:1)
  17. Hulparbeiders weg- en waterbouw (26:1)
  18. Werkvoorbereiders, productieplanners en orderbegeleiders (26:1)
  19. Machinestellers en bedieners van houtbewerkingsmachines (25:1)
  20. Bodes, kruiers en bestellers (24:1)

Slimme handjes
De lijst wordt gedomineerd door technische en industriële beroepen. Dat valt ook Intelligence Group-CEO Geert-Jan Waasdorp op: “De slimme handjes en blue collar workers zijn extreem schaars. En de grap is, niemand weer meer precies hoe ze die moeten werven. ”

“Dat is overigens een internationaal probleem. Recruiters weten nauwelijks meer hoe ze mensen moeten werven als ze geen LinkedIn, Google of Meta kunnen gebruiken. En blue collar workers zijn op deze kanalen sterk ondervertegenwoordigd en bijna niet in beweging te brengen,” aldus Waasdorp.

Waasdorp stelt dat een breder scala aan wervingsmethoden essentieel is. “Denk aan zichtbaarheid op mbo-campussen, referrals, zelf opleiden, actief flyeren, inzet van printadvertenties en promotieteams.”

Meer weten?
Ook benieuwd hoe je anders kunt werven dan het traditionele Indeed of LinkedIn gebruiken? In plaats van meer doen van datgene dat iedereen doet, juist het accent zetten op slim en anders werven? Op 16 november belicht Werf& in de Kuip in Rotterdam een dag lang alle mogelijkheden. Lees er hier meer over.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.