"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Door AI heeft straks 40% van werknemers bijscholing nodig

Werken met generatieve AI zal van veel werknemers bijscholing vragen, blijkt uit een rapport van IBM. IBM geeft enkele richtlijnen waarmee bedrijven hun personeelsbestand kunnen voorbereiden op de toekomst.

40% van de bedrijfsleiders verwacht dat hun personeelsbestand in de komende drie jaar bijscholing nodig heeft vanwege de implementatie van AI en automatisering. Hiermee hebben wereldwijd mogelijk 1,4 miljard mensen behoefte aan scholing.

Dat blijkt uit een recent rapport van IBM, gebaseerd op een wereldwijde enquête onder 3000 bestuurders uit 20 sectoren en 28 landen.

Generatieve AI is een vorm van artificial intelligence waarmee iemand automatisch teksten, afbeeldingen, audio en andere content kan genereren.

Verschillen in niveau
Bij starters zal de impact van AI op hun werk en rol in de organisatie naar verwachting het grootst zijn. In de enquête geeft 77% van de ondervraagde leidinggevenden aan dat werkenden in functies op instapniveau nu al de gevolgen van generatieve AI ondervinden, en dat dit de komende jaren verder zal toenemen.

Meer ervaren werknemers hoeven zich minder zorgen te maken. Slechts 22% van de respondenten verwacht namelijk een even grote impact op leidinggevende of senior managementposities.

Werknemers vervangen door AI
Werknemers hoeven niet direct te vrezen voor hun baan, volgens het rapport. Een meerderheid van de leidinggevenden, 87%, gelooft dat functies eerder zullen worden uitgebreid door AI dan vervangen.

Dit varieert echter per functie, waarbij 97% van de leidinggevenden denkt dat dit geldt voor werknemers in inkoop, in vergelijking met 73% voor de marketeers.

Voorbereiden op de toekomst
Hoe kunnen organisaties zich voorbereiden op deze ontwikkelingen? Daarvoor geeft IBM enkele suggesties:

  • Herontwerp van werk, startend met het operationele model. Beperk je niet tot het automatiseren van dezelfde taken die medewerkers altijd al hebben uitgevoerd, maar ga terug naar de basis om een verbeterde koers uit te stippelen.
  • Investeer zowel in talent als technologie. Bereid het personeelsbestand voor op AI en andere technologie-gebaseerde verstoringen.
  • Plaats vaardigheden in het middelpunt van de personeelsstrategie. Leiders moeten overwegen hoe ze de algehele technische vaardigheden van hun personeelsbestand kunnen versterken.
  • Geef werknemers meer regie om banen betekenisvoller te maken. Het automatiseren van taken biedt werknemers de mogelijkheid zich te concentreren op hun passies of tijd vrij te maken voor de ontwikkeling van vaardigheden.
Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.