"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Een op de drie werkenden staat bij huidige werkgever al met één been buiten

HR-organisaties focussen op het binnenhalen van nieuw personeel, maar vergeten aandacht te geven aan hun huidige krachten.

Dat blijkt uit de HR-benchmark van HR-dienstverlener Visma | Raet. .

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1.154 werkenden en 445 HR-professionals.

Aantrekken talent krijgt veel aandacht
Dat zoveel werkenden ervoor openstaan om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan, is mogelijk mede het gevolg van de HR-focus van organisaties. Deze ligt nadrukkelijk op het aantrekken van nieuw talent en de onboarding van nieuwe medewerkers. Van de HR-professionals zegt respectievelijk 40 en 38 procent dat hun organisatie daar dit jaar meer aandacht aan wil besteden.

Binnenhouden medewerkers onderbelicht
Het binnenhouden van werknemers staat daarentegen een stuk minder hoog op de agenda. Zo krijgen ‘evaluatie of iemand nog goed op zijn plek zit’ (27%), ‘het opstellen van een ontwikkelplan’ (26%), ‘groei in salaris of bonus bij goede prestaties’ (25%) en ‘het bieden van doorgroeimogelijkheden’ (18%) relatief weinig aandacht van HR-professionals.

Werknemers zoeken naar andere baan
Die focus van HR-professionals is riskant, want een op de drie werkenden (34%) zegt de laatste tijd te twijfelen om over te stappen naar een andere werkgever. Op dit moment is tien procent van de werkenden al actief op zoek naar een andere baan en bijna de helft van de werkenden (46%) is latent werkzoekend: zij kijken niet actief rond, maar staan wel open voor een aantrekkelijk aanbod.

Moeite met binden van medewerkers
Opvallend is dat bestuurders en HR-professionals de gevolgen van het niet dichthouden van de achterdeur wel degelijk merken. Maar liefst 64 procent geeft aan dat zij op dit moment moeite hebben om medewerkers aan de organisatie te binden. Medewerkers hebben dezelfde ervaring: 61 procent zien hun werkgever hiermee worstelen.

Belang ontwikkeling, veerkracht en verbinding
“Als werkgever moet je vandaag de dag harder je best doen dan vijf jaar geleden om medewerkers binnen te krijgen én te houden. Wat dat laatste betreft, is het belangrijk om focus te hebben op ontwikkeling, (mentale) veerkracht en verbinding. Let daarbij op de belasting van collega’s, want nu veel bedrijven met onderbezetting te maken hebben, komt er noodgedwongen meer op het bordje van de huidige medewerkers terecht. En wat betreft verbinding: als je echt investeert in de werkcultuur en in leuke activiteiten met elkaar, is de kans groot dat talent een stuk langer bij je blijft”, aldus Myrthe Smalbraak, HR Director bij Visma | Raet.

Bron: Visma | Raet, 6 maart 2023

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.