"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ABU week 1-4, 2023: uitzenduren dalen 18%, omzet daalt 8%

De ABU heeft de marktontwikkelingen in uitzenden gepubliceerd, namelijk de uren en omzet in de uitzendbranche periode 1 2023 (week 1 – 4)

In periode 1, van 2 tot en met 29 januari, daalde het aantal uren met 18% en daalde de omzet met 8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Omdat deze periode evenveel werkbare dagen telde als in dezelfde periode vorig jaar, is er geen correctie toegepast.

ABU uren uitzendbranche periode 1, 2023

De ontwikkelingen per sector zijn als volgt:

  • Administratieve sector: Het aantal uren daalde met 32% en de omzet is gedaald met 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Industriële sector: Het aantal uren daalde met 8% en de omzet steeg met 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Technische sector: Het aantal uren daalde met 12% en de omzet daalde met 1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

ABU omzet uitzendbranche periode 1, 2023

Hoe is de trend in korte en langduriger contracten?
Er is een duidelijke verschuiving van fase A naar fase B/C. Dat wordt (deels) veroorzaakt door het inwerkingtreden van de cao-afspraak dat fase A verkort is van 78 naar 52 weken sinds 3 januari 2022, veel uitzendkrachten stroomden daardoor naar fase B of C.

Per segment

  • Administratief: er is duidelijk en verschuiving van fase A naar fase B/C te zien. Zo daalt in fase A zowel het aantal uren als de omzet terwijl in fase B/C juist een behoorlijke stijging zichtbaar in zowel uren als omzet.
  • In Industrie is ook een verschuiving zichtbaar. Het aantal uren en omzet daalde in fase A, in fase B/C stijgt zowel het aantal uren als de omzet.
  • Ook in het segment Techniek zit de daling volledig in fase A, zowel uren als omzet dalen. In fase B/C is een stijging in uren en omzet te zien.

Bron: ABU, 21 februari 2023

Lees ook
ABU jaarcijfers uitzendbranche 2022
ABU week 45-48, 2022: uitzenduren dalen 9 procent, omzet blijft gelijk

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.