"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hybride en thuiswerkbanen populairst onder jongeren

Hybride banen en (bij)banen die je volledig vanuit huis kunt doen, zijn op dit moment het populairst onder jongeren.
banen voor jongeren, december 2022
Dat blijkt uit een onderzoek van recruitment- en jongerenspecialist YoungCapital. Zij analyseerden het zoek- en sollicitatiegedrag onder deze doelgroep in het afgelopen kwartaal. In Nederland werken zo’n 1,7 miljoen jongeren (tussen de 15 tot en 27 jaar). Zij vormen een essentiële, flexibele schakel in het vervullen van openstaande vacatures.

Thuiswerken biedt flexibiliteit
Uit de analyse van YoungCapital blijkt dat met name banen die vanuit huis kunnen worden uitgevoerd, zoals adviseur voor een financiële instelling of werken voor een klantenservice, nog altijd erg populair zijn. “We zien dat de vlucht van hybride en thuiswerk banen, die tijdens corona is ontstaan, en de populariteit hiervan onder jongeren, nog altijd doorwerkt. Zij hechten – naast een leuke werkomgeving en salaris – veel waarde aan flexibiliteit. Vanuit huis of hybride werken, biedt hen de mogelijkheid om hun werk- en privé-activiteiten in balans te houden. Iets wat erg speelt bij deze doelgroep”, zegt Mariska Visser, Managing Director bij YoungCapital Nederland.

Dit zijn volgens YoungCapital de populairste banen onder jongeren op dit moment:
1. Adviseur of analist bij een financiële instelling (vanuit huis)
2. Klantenservicemedewerker (vanuit huis)
3. Grondsteward(ess) bij een grote luchtvaartmaatschappij

Anti-witwas-baan het meest in trek
Opvallend is dat een baan als Customer Due Diligence (CDD)-analist bij een grote bank het meest in trek is. Deze functie, waarbij witwaspraktijken worden voorkomen door integriteitsonderzoek, biedt de mogelijkheid om hybride te werken én leren en werken te combineren.

Visser: “Het gaat hier om een eerste serieuze baan voor young professionals. Vooral bij hen zien we dat er veel waarde wordt gehecht aan kennis opdoen on the job, en zo snel te groeien in vaardigheden. Een functie als CDD-analist gaat dan ook gepaard met een tweejarig traineeship via ons andere label YoungCapital NEXT. Zo leert de young professional stap voor stap meer over de functie, het vakgebied en zichzelf. Heel belangrijk in het binden, boeien en behouden van jongeren.”

Populaire banen buitenshuis
Voor banen buitenshuis is een functie als grondsteward(ess) erg populair. “Nu er weer meer gevlogen wordt, zien we de vraag en interesse ook toenemen”, vertelt Visser. Verder valt de stijgende interesse voor banen rond het spoor op. “Hier wordt specifiek op gezocht. En we zien dat deze banen nu de top-10 betreden wat betreft sollicitaties. Van een baan in de service op het spoor tot de klantenservice en retail. Dat is wat ons betreft een heel goede ontwikkeling, want de krapte is daar natuurlijk erg groot en nieuw talent kunnen ze goed gebruiken.”

Bron: YoungCapital, onderdeel van The Works, 22 december 2022

Lees ook
YoungCapital wint aanbesteding Inhuur Flexibele Arbeidskrachten Rijksoverheid

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.