"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hoger uurloon en betere roosters voor Schiphol-beveiligers

Het uurloon voor beveiligers op Schiphol gaat structureel met 2,50 euro omhoog. De beveiligers krijgen ook betere, meer voorspelbare roosters. En de pauzeruimtes krijgen een grondige facelift.

‘Schiphol maakt vandaag een flinke stap om de situatie voor beveiligers te verbeteren. Een hoger loon, betere roosters en fatsoenlijke pauzeruimtes zijn hard nodig om het werk weer aantrekkelijker te maken en het personeelstekort op te lossen’, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen. ‘Maar het wordt wel een lange weg voordat de situatie weer is genormaliseerd. En er zijn voor de langere termijn ook andere, structurele verbeteringen nodig.’

Eerder deze week bleek uit een enquête van CNV Vakmensen dat de werkdruk voor beveiligers ongekend hoog is (8,4 op een schaal van 10). Maas: ‘Die hoge werkdruk is niet zomaar opgelost. De onvrede zit diep en voor veel beveiligers een reden om op zoek te gaan naar ander werk. Schiphol zal echt moeten laten zien dat ze er alles aan willen doen om een goede opdrachtgever te zijn, waar de mensen centraal staan.’

Objecttoeslag: uurloon gaat met 2,50 euro omhoog
Het verdwijnen van de zomerbonus is volgens 59% van de beveiligers een belangrijke reden voor het personeelstekort. Daarvoor in de plaats komt nu vanaf 1 november een ‘objecttoeslag’ van 2,50 euro bruto per uur bovenop het uurloon. De arbeidsmarkttoeslag van 1,40 euro per gewerkt uur, zoals afgesproken in het Schipholakkoord van juni, blijft daarnaast bestaan. Voor een beveiliger die fulltime werkt, betekent het in totaal zo’n 560 euro per maand extra.

De objecttoeslag geldt voor alle beveiligers op Schiphol en Rotterdam The Hague Airport, zolang als de huidige tender loopt (tot december 2024). Maas: ‘Vergeleken met de zomertoeslag heeft deze objecttoeslag als voordeel dat het onderdeel wordt van het loon. Hij telt dus ook mee in de toeslagen en geldt ook bij ziekte en verlof.’

Extra toeslag voor vroege opkomst
Vanaf 1 november krijgen alle beveiligers die vóór 5.30 uur starten met hun dienst een extra toeslag van 35% over de uren die ze werken tot 6.00 uur.

Betere roosters
De roosters worden aangepakt. Beveiligers krijgen vanaf 1 januari betere roosters, die voorspelbaarder zijn. Het aantal instapmomenten wordt teruggebracht naar maximaal tien.

Verbetering pauzeruimtes
De pauzeruimtes (‘lounges’) voor beveiligers krijgen een grondige facelift. Schiphol heeft beloofd dat de tien lounges in de terminal met spoed worden aangepakt en verbeterd.

Manier van aanbesteden onder de loep nemen
‘Met alleen wat extra geld is het probleem niet opgelost. We pleiten voor structurele verbeteringen op Schiphol, bijvoorbeeld als het gaat om de manier waarop de aanbesteding nu plaatsvindt. Er moet een eind komen aan de moordende concurrentie, over de ruggen van werknemers,’ vindt Maas.

Oproep aan overheid om meer regie te nemen
CNV Vakmensen ziet hierin ook een rol van de overheid, als aandeelhouder van Schiphol, om meer regie te nemen. De bond heeft hierover vorige week een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief staan concrete voorstellen:

• Zorg voor een koerswijziging in het aanbestedingsbeleid door het socialer organiseren van arbeid. Besteed niet meer voornamelijk op prijs aan, maar juist op kwaliteit van werk en sociale criteria. Kijk ook serieus naar de optie van inbesteden. Zorg er in de nieuwe aanbestedingen in ieder geval voor dat uitbestede diensten niet in veel verschillende elkaar beconcurrerende bedrijven worden opgeknipt.
• Dwing af dat er eindelijk voldoende in beveiligers wordt geïnvesteerd, niet alleen met bonussen, maar structureel. Stop met flex: zorg ervoor dat er normale vaste contracten zijn voor Schipholmedewerkers.
• Zorg voor een gelijk speelveld in arbeidsvoorwaarden. De dispensatie van de ‘Cao Veiligheidsdomein’ door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid faciliteert concurrentie op arbeidsvoorwaarden.
• Zorg voor een betere handhaving van arbeids(omstandigheden)wetten op Schiphol. Het is onwenselijk dat de Nederlandse Arbeidsinspectie zo beperkt inspecteert.

Bron: CNV Vakmensen, persbericht 6 oktober 2022

Lees ook
Sociaal akkoord werknemers Schiphol

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.