"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Mismatch tussen kandidaat en vacature: helft van organisaties heeft ermee te maken

Mismatch tussen kandidaat en vacature: helft van organisaties heeft ermee te maken

Het valt niet altijd mee om precies het juiste talent op de juiste plaats te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half. De resultaten tonen dat iets meer dan de helft (52%) van de werkgevers weleens een kandidaat geworven heeft die toch niet bleek te passen bij het bedrijf. De impact van zo’n mismatch tussen kandidaat en vacature is niet te onderschatten op de huidige krappe arbeidsmarkt.

In het onderzoek laat ruim zes op de tien (61%) managers weten dat zo’n mismatch vandaag de dag een nóg negatievere impact heeft dan 12 maanden geleden. Het is vanwege de huidige krapte immers lastiger om daarna op korte termijn een geschikte vervanger te vinden. Daarnaast kan een verkeerde werving het bestaande team onder druk zetten en kan het arbeidsintensiever zijn om in een hybride werkomgeving een minder geslaagde aanwerving bij te sturen.

Culturele fit, maar mismatch op soft en hard skills
Hoe belangrijk een match op cultureel niveau ook is, een kandidaat moet ook simpelweg op vaardigheden passen binnen het bedrijf. Een sterke focus op de culturele fit en daardoor minder aandacht voor de technische vaardigheden van een kandidaat was voor bijna de helft (46%) van de mismatches de oorzaak. Ook soft skills zijn belangrijk – en daar vergeten organisaties nog weleens naar te kijken, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim vier op de tien (42%) werkgevers focust te veel op harde vaardigheden en vergeet daarbij te kijken naar de soft skills.

“Gezien cultural fit steeds belangrijker wordt voor zowel werkgever als kandidaat is het logisch en ook belangrijk dat werkgevers hierop focussen bij het werven van nieuwe kandidaten. Naast een cultural fit dienen zij tegelijkertijd echter niet de hard skills, de technische vaardigheden, en soft skills – denk aan het vermogen tot samenwerken en plannen – van kandidaten uit het oog te verliezen. Uiteindelijk moet een nieuwe collega binnen het team passen, maar ook op inhoudelijk niveau mee kunnen”, aldus Jan Koornneef, Director bij Robert Half.

Betere screening kandidaten en aangepast sollicitatieproces
Betere screening van kandidaten is volgens de respondenten de meest toegepaste methode om een mismatch te voorkomen. Bijna de helft van de organisaties (49%) hanteert deze aanpak. Bovendien laat 32% weten dat ze hun sollicitatieproces onder de loep hebben genomen om efficiënter in te richten en een mismatch in de toekomst te voorkomen. Uit eerder onderzoek van Robert Half komt al naar voren dat steeds meer personeelsmanagers inzetten op een efficiënter, en dus korter, sollicitatieproces zonder kwaliteitsverlies. Dat kan zijn vruchten afwerpen, want hoe efficiënter en korter het sollicitatieproces, des te prettiger de ervaring voor de kandidaat en des te groter de kans dat nieuw talent geen interesse verliest. Zo kunnen bezettingsproblemen sneller worden aangepakt.

“Niet iedere kandidaat is geschikt voor de vacature. Het werven van nieuw talent vereist daarom een doordachte aanpak. Alleen zo komt de juiste kandidaat op de geschikte plek. Want al is er sprake van personeelstekorten, een verkeerde aanwerving wil je altijd voorkomen. Die kan namelijk gevolgen hebben voor het hele bedrijf. Denk aan gedemotiveerde collega’s, ontevreden klanten en een langere inwerktijd. Evalueer daarom regelmatig je sollicitatieproces: sluit het nog wel aan op de huidige krappe arbeidsmarkt?” aldus Jan Koornneef, Director bij Robert Half.

Bron: Robert Half, persbericht 6 september 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.