"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Behoud medewerker in gevaar door afname urgentie digitalisering?

Behoud medewerker in gevaar door afname urgentie digitalisering?
HR Trends 2022 2023
• Waar zijn jouw collega’s? Flexibilisering en remote werken vragen om digitalisering
• Urgentie om te digitaliseren lijkt af te nemen onder HR-professionals
• Afschalen kantoorruimte (nog) geen reden om te digitaliseren
• Privacy- en databeveiliging steeds lager op het prioriteitenlijstje van de HR-professional

Ondanks de flexibilisering van werktijden en de groeiende mogelijkheden tot remote werken vermindert de urgentie rondom digitalisering. Slechts 26 procent van de HR-professionals geeft aan digitalisering en IT-ondersteuning van de HR-processen binnen hun organisatie als hoge prioriteit te zien. Vorig jaar was dit nog 44 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 1600 HR-professionals.

Digitale ondersteuning HR-processen

Naar verwachting daalt dit percentage volgend jaar tot 19 procent. Het thema wordt steeds minder belangrijk voor het Nederlands bedrijfsleven. “We zien dus een dalende trend als het gaat om de urgentie rondom IT-ondersteuning in HR processen. Opvallend dat in een periode, waarin het haast onmogelijk is om altijd direct in contact te staan met je collega’s, de urgentie om datzelfde te bereiken juist afneemt”, vindt Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot. “Het behoud van je medewerkers is al ingewikkeld, maar dat zou op den duur nog lastiger kunnen worden zodra onderling contact en dus binding met het bedrijf wegebt. Daarom is het juist noodzaak om de IT-ondersteuning strak te hebben. Natuurlijk gaat het om veel meer aspecten, maar het is goed om je te realiseren dat de wijze waarop je medewerkers ondersteunt invloed heeft op de employee experience.”

Op de hoogte blijven
Meer dan driekwart van de Nederlandse organisaties geeft aan dat er door de pandemie meer thuis gewerkt wordt. 57 procent van de organisaties biedt zelfs actief mogelijkheden aan om thuiswerken neer te zetten als mogelijkheid. Daarnaast stelt ruim zestig procent van de HR-professionals dat hun organisatie flexibeler is geworden wat betreft werktijden. Het feit dat collega’s steeds vaker op een andere locatie of rond andere tijden aan het werk zijn, zou wat betreft Britt Breure, directeur HR & CSR bij AFAS, een reden moeten zijn om meer focus te leggen op digitalisering en IT-ondersteuning van HR-processen.

“Juist in een periode als deze, waarin niet iedereen meer standaard op kantoor werkt, is het fijn om inzicht te hebben in de bezetting. Kantoorruimten van veel bedrijven zijn blijvend afgeschaald qua capaciteit en hybride werken is de nieuwe norm. Als manager en team is het noodzaak om te weten wie wanneer thuiswerkt en wie je op kantoor kunt verwachten. Medewerkers moeten zich namelijk altijd welkom voelen in ons clubhuis en altijd een fijne werkplek tot hun beschikking hebben”, stelt Breure.

Privacy- en databeveiliging
Ook de urgentie voor privacy- en databeveiliging gaat omlaag. Waar vorig jaar nog twaalf procent van de bedrijven hoge prioriteit gaf aan dit thema, is dit gedaald tot vier procent dit jaar. De HR-professionals die mee hebben gewerkt aan het onderzoek geven aan dit topic ook volgend jaar niet als iets te zien waar je prioriteit aan moet verlenen.

Van der Spek: “Wanneer medewerkers meer vanuit andere (thuis)locaties of zelfs het buitenland werken, is het noodzaak om als bedrijf je privacy- en databeveiliging op orde te hebben. Je hebt als werkgever namelijk minder zicht op de omgeving waarin iemand zijn of haar werk uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de consequenties die open netwerken in de trein of koffietentjes met zich meebrengen, helemaal in het buitenland. Het is zorgelijk om te zien dat juist dit jaar de urgentie rondom dit thema nog meer is verminderd.”

Over het onderzoek
Het jaarlijks terugkerend HR Trendonderzoek is in het voorjaar van 2022 gehouden onder 1.686 HR-professionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software. ‘HR Trends’ is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Bron: Berenschot, AFAS en Performa, 2 augustus 2022

Lees ook
Naast werven gaat ook behoud van medewerkers steeds moeizamer
Digitalisering en transitie naar nieuwe werkvormen in hoogste versnelling

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.