"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

UWV: banen en vacatures op hoogtepunt in 2022, vooruitzichten 2023 onzeker

UWV prognose: banen en vacatures op hoogtepunt in 2022, de vooruitzichten voor 2023 onzeker

De arbeidsmarkt herstelde na de coronapandemie snel. In 2022 zal het aantal banen nog verder toenemen, naar 11,2 miljoen (+1,9%). Voor 2023 wordt minder groei verwacht (+0,8%). De oorlog in Oekraïne, de inflatie en de dalende koopkracht leiden tot onzekerheid over de economische groei. Lagere economische groei leidt tot minder banengroei, maar dat gebeurt niet meteen. De arbeidsmarkt reageert vaak met vertraging op veranderingen in de economie.

UWV arbeidsmarktprognose

Bekijk de landelijke UWV arbeidsmarktprognose

Nog steeds minder uren per baan voor zelfstandigen
Door de coronapandemie daalde het aantal gewerkte uren sterker dan het aantal banen. Het gemiddelde aantal uren per baan nam daardoor af. Voor mensen in loondienst is dat alweer sterk verbeterd. In 2022 zal het aantal uren per baan weer terug zijn op het niveau van voor de coronapandemie (2019). Zelfstandigen werken gemiddeld nog steeds minder uren dan voor de coronapandemie. Dat zal in 2023 nog niet zijn goedgemaakt.

Nog niet alle sectoren in 2023 hersteld van coronapandemie
Vooral bij uitzendbureaus en in de horeca neemt tussen 2021 en 2023 het aantal banen toe. Maar deze sectoren halen nog niet het niveau van voor de coronapandemie. Voor cultuur, sport & recreatie wordt maar een beperkt herstel verwacht, te weinig om terug te komen op het niveau van 2019.

Door de vergrijzing en de toenemende zorgvraag blijft het aantal banen in zorg & welzijn groeien. Ook in de speciale zakelijke diensten blijft het aantal banen toenemen. Hieronder vallen onder andere notariskantoren en architectenbureaus.

Aantal vacatures stijgt nog in 2022, maar daalt in 2023
Het aantal ontstane vacatures bereikte in 2021 het hoogste niveau sinds 1997 en neemt naar verwachting in 2022 nog verder toe met 9% (+125.000). De hoogste aantallen nieuwe vacatures zijn te verwachten in de detailhandel, zorg & welzijn en horeca. Het is gebruikelijk dat er veel vacatures ontstaan in detailhandel en horeca. In die sectoren werken veel jongeren in bijbanen. Vaak gedurende korte tijd waardoor er ook snel weer nieuwe vacatures ontstaan.

Omdat de groei van de economie afneemt, is te verwachten dat het aantal ontstane vacatures in 2023 weer terugloopt met 7%, tot net boven het niveau van 2021. De daling kan sterker worden als de oorlog in Oekraïne de economie flink afremt. Toch is het is niet te verwachten dat hierdoor de personeelskrapte snel zal verdwijnen.

Bron: UWV, 31 mei 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.