"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Waarom een leven lang leren ook voor millennials noodzakelijk is

Door Barbara Kramer, manager SEU (Stichting Examens Uitzendbranche)

Een leven lang leren… het voelt voor velen als een kreet om moe van te worden. Je buffelt al aardig op je werk en privé heb je ook nog een to-do lijst. Sporten, uitgaan, aandacht voor je familie en vrienden, laat staan dat je aan een boek toekomt. Als je dan eindelijk een moment rust hebt, duik je liever niet in een studieboek.

Maar blijf je daar op de lange termijn gelukkig bij? Sta je er in de huidige ‘ratrace’ weleens bij stil wat je wilt en wat je nodig hebt om niet alleen nu, maar ook op termijn met plezier je werk te blijven doen? Vraag je jezelf weleens af hoe je betekenisvol werk kunt uitvoeren, dat tegelijkertijd leuk en interessant is? Andersom: stelt jouw werkgever deze cruciale vragen weleens aan jou? Hebben jullie het over opleidingsmogelijkheden en beschikbare budgetten? De kans is groot van niet.

De waan van de dag overheerst, niet alleen bij jou, maar ook bij veel leidinggevenden die daardoor te weinig aandacht en tijd besteden aan de ontwikkeling van individuele medewerkers. En daarmee snijdt de organisatie zichzelf in de vingers. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers er alles aan doen om waardevolle professionals te behouden.

Millennials zijn alleen te behouden met een duidelijk groeipad
Recruitmentbureau Robert Walters vroeg millennials naar hun werk- en carrièrebehoeftes. Liefst 68% van de ondervraagden gaf aan dat een duidelijk groeipad een zeer belangrijke factor is om bij de organisatie betrokken te blijven. Ze zijn minder geneigd te vertrekken, melden zich minder vaak ziek én bevelen hun werkgever vaker aan bij anderen.

leven lang leren, blog SEU

Leermogelijkheden zijn noodzakelijk om talent aan te trekken en te behouden. Het is zorgelijk dat het – zeker in deze krappe arbeidsmarkt – bij zoveel organisaties weinig prioriteit heeft. Een werknemer die eenmaal vertrekt, is moeilijk te vervangen met langdurige onderbezetting en eindeloze wervingsprocedures als gevolg. De tijd en bijbehorende kosten die met leren en ontwikkelen gepaard gaan, worden ruimschoots terugverdiend als je medewerkers langer in dienst blijven.

Relevant blijven in het digitale tijdperk
Als we relevant willen blijven in het digitale tijdperk, moeten we een omslag maken op het gebied van onderwijs en scholing. Hoewel Nederland vergeleken met andere Europese landen goed scoort op een leven lang leren, richt de meerderheid van de werknemers in leven-lang-lerenprogramma’s zich op de korte termijn. We moeten een omslag maken van korte termijn en incidenteel leren naar continu leren op het werk. Dat blijkt uit de publicatie ‘Een leven lang leren in Nederland’ van PWC.

In het onderzoek naar de intercedent van de toekomst, geven medewerkers aan dat zij behoefte hebben aan opleiding op het gebied van data gedreven werken en digitalisering. Als zij hun vaardigheden op dit vlak vergroten, zal digitalisering resulteren in meer tijd voor persoonlijke dienstverlening.

De basis op orde
Met alleen investeren in digitale vaardigheden zijn we er niet. Zéker niet in de flexbranche, waar de wet- en regelgeving snel verandert en zo cruciaal is in de dienstverlening. Om je vaardigheden tot hun recht te laten komen, heb je heel veel (basis)kennis nodig. Van examenkandidaten horen we regelmatig dat de studie voor het SEU-examen pittig was, maar absoluut de investering waard. Want kennis geeft zelfvertrouwen en tilt je naar een hoger niveau. Het maakt je een betrouwbare en volwaardige gesprekspartner voor opdrachtgevers én voor collega’s. Teamwork krijgt op die manier een hele andere lading. Met begrip voor elkaars dilemma’s kun je de flexkracht het maximale bieden én ‘dealen’ met de belangen van de inlener en de risico’s voor de eigen organisatie.

De roep om PE en onderschatting van een leven lang leren
We zien niet voor niets de toenemende behoefte van werkgevers én werknemers aan permanente educatie. Natuurlijk kun je als werknemer opzoeken hoe het zit met specifieke wetgeving, maar zou je niet liever je tijd besteden aan het geven van waardevolle adviezen en/of discussiëren met je collega’s om voor opdrachtgever en flexkracht het maximale resultaat te behalen? Bovendien gaat er geen belletje rinkelen als je niet geleerd hebt waar je op moet letten. Wil je als werkgever en werknemer dat risico nemen?

De behoefte aan permanente educatie is er dus. Maar hoe zit het met écht werken aan een leven lang leren, waarmee werkgevers personeel kunnen behouden? Uit de Learning & Development Monitor 2022 van Studytube blijkt dat de leermogelijkheden en -budgetten vaak aanwezig zijn, maar veel te weinig gebruikt worden. De mooie programma’s van organisaties zijn vaak een goed bewaard geheim waardoor medewerkers geen idee hebben of er budget is, hoeveel en welke mooie pareltjes aan ontwikkeling voor hen verborgen blijven.

Het loont écht om duidelijk en regelmatig met medewerkers te sparren over hun ontwikkeling. Maak reclame voor de mogelijkheden en beschikbare budgetten. Anders is het net alsof je een mooie auto hebt gekocht, maar er niet mee rijdt omdat je de sleutel niet kunt vinden – en dat is gewoon zonde.

Lees ook
De intercedent en backofficeprofessional van de toekomst
Leidt u op voor de concurrent? Draai het eens om!

Barbara Kramer is directeur bij de Stichting Examens Uitzendbranche (SEU), het enige onafhankelijke exameninstituut in de flexbranche.