"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Unique steunt initiatief SkillsCV voor gelijke kansen op arbeidsmarkt

Unique steunt initiatief dat transparantie op de arbeidsmarkt bevordert. Start-up SkillsCV zet potentie van kandidaat centraal.

Niet langer matchen op basis van ervaring, beroep, opleiding en de inschatting van de werkgever, maar aan de hand van een uniform cv en iemands unieke skills. Dan geven de eigenschappen van een kandidaat de doorslag, niet iemands achtergrond of afkomst. Dat is in essentie het uitgangspunt van SkillsCV, een start-up dat streeft naar een transparante arbeidsmarkt, zonder discriminatie en gebaseerd op het zichtbaar maken van iemands potentie. SkillsCV sluit hiermee goed aan op de waarden van Unique, de uitzendorganisatie die al jaren werk maakt van het uitsluiten van discriminatie op de werkvloer.

Unique is er dan ook trots op één van de founding partners van SkillsCV te zijn. Deze start-up wil écht werk maken van een transparante arbeidsmarkt. Zo moet iedereen een gelijk uitgangspunt en gelijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt en grip op zijn eigen gegevens houden. SkillsCV wil binnen enkele maanden in twee regio’s actief zijn. Na de zomer moet de landelijke uitrol volgen.

“Wij juichen elk initiatief toe dat discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaat. Daarom hebben we SkillsCV meteen omarmd”, zegt Cindy Sonnemans van Unique. “Zo maken we met de ‘Week van het Anonieme cv’ al jaren een vuist tegen selectie op basis van persoonsgegevens als leeftijd, etniciteit of geslacht. Dat is principieel verwerpelijk, maar in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt ook irrationeel: we hebben iedereen hard nodig om de economie draaiende te houden.”

Tijdens de week van het Anonieme cv maakte Unique in de afgelopen jaren persoonsgegevens onzichtbaar, zodat sollicitanten uitsluitend beoordeeld werden op hun talenten. Uit eigen onderzoek van Unique bleek namelijk eerder dat ruim een kwart van de werkende Nederlanders tijdens een sollicitatie ooit is beoordeeld op basis van leeftijd, etniciteit en geslacht.

SkillsCV werkt met cv’s in een vaststaande structuur en opmaak. Ook zijn potentieel discriminatoire elementen zoals iemands naam, leeftijd, geslacht, hobby’s, datum waarop een opleiding is gevolgd, of geboorteplaats verwijderd. Pas als er een match is op skills wisselen werkgever en werkzoekende persoonsgegevens met elkaar uit. Gelijke kansen worden ook gecreëerd door alle vacatures, kansen, werkgevers en aanbieders van werk direct zichtbaar te maken, vindt SkillsCV. Zo komt ook de regie over het proces in handen van de kandidaat en ligt die niet meer alleen meer bij de loopbaanprofessional.

“De werking van SkillsCV kun je het beste met een ritssluiting vergelijken”, zegt Maarten Westerduin, een van de initiatiefnemers van de start-up. Aan de ene kant zetten we alle vacatures van werkgevers en bemiddelaars om in een set skills. Aan de andere kant gebruiken we data om cv’s van kandidaten en opleidingen om te zetten in sets vaardigheden. Daarmee kunnen we persoonlijke cv’s matchen met alle beschikbare openstaande vacatures in Nederland.”

Bron: Unique, 17 maart 2022

Lees ook
Met de campagne ‘Weg met het cv!’ tackelt Unique ongelijke kansen

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.