"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV: uitzendbureaus betalen vaak geen transitievergoeding

Uitzendkrachten lopen ieder jaar forse bedragen mis, omdat uitzendbureaus hen geen wettelijke transitievergoeding betalen.

Dat blijkt uit een peiling van vakbond FNV onder bijna tweehonderd uitzendkrachten die het afgelopen jaar hun baan kwijtraakten. Bijna negen op de tien (86%) gaf aan geen vergoeding te hebben gekregen, terwijl ze er wel recht op hadden. Dat is meer dan het jaar ervoor. Het gaat soms om duizenden euro’s per persoon en om een totaal bedrag van naar schatting minimaal 50 miljoen euro per jaar die niet wordt uitgekeerd.

Zie FNV onderzoek uitzendbranche transitievergoeding januari 2022

De transitievergoeding is bedoeld om de periode tussen ontslag of contract beëindiging en nieuw werk of uitkering te overbruggen. Sinds 2020 geldt de regeling voor iedereen in deze situatie, ongeacht hoelang iemand ergens heeft gewerkt. Maar in de praktijk komt er maar weinig van terecht. Zelfs als er nadrukkelijk om wordt gevraagd, geven uitzendbureaus vaak niet thuis, zo blijkt uit de signalen die FNV daarover opving.

uitzenders en transitievergoeding, resultaten FNV onderzoek jan. 2022
In 2020 deed FNV Flex ook onderzoek naar het uitkeren van de transitievergoeding. Toen bleek dat 80% van de ondervraagde die wel recht had op een vergoeding die niet kreeg. Het percentage is nu opgelopen naar 86%.

Uitzendbureaus weten dat ze verkeerd bezig zijn
Bestuurder Karin Heynsdijk van FNV Flex: ‘Uitzendbureaus weten dus dondersgoed dat ze verkeerd bezig zijn. Zelfs als er actief naar wordt gevraagd, halen uitzendbureaus hun schouders op, zo hebben we ervaren. Dit moet zo snel mogelijk stoppen.’

Na inzet FNV werd 2000 euro meteen overgemaakt
Jacqueline (60) werkte sinds 2006 als uitzendkracht. ‘Toen ik in maart 2020 ziek werd, was dat voor het uitzendbureau waar ik werkte reden om niet met mij verder te gaan. Toen ik om mijn transitievergoeding vroeg, kreeg ik te horen dat ik er geen recht op had, omdat het contract niet was verlengd vanwege ziekte. Toen ik bleef aandringen, kreeg ik een mail dat ik er wel recht op had, maar dat het pas na 13 weken op mijn rekening zou staan. Dat is toevallig net buiten de termijn waarop je aanspraak kunt maken op de vergoeding. Toen ik de FNV inschakelde voor hulp, werd het geld alsnog direct overgemaakt. Het ging om 2000 euro.’

Oproep
FNV roept uitzendkrachten die denken dat ze recht hebben op een transitievergoeding, maar die niet kregen op om massaal hun uitzendbureau te schrijven met een verzoek om alsnog de transitievergoeding over te maken. De vergoeding is ook via de rechter op te eisen tot drie maanden na de beëindiging van het dienstverband. Om het eenvoudig te maken, heeft FNV op de website een standaard brief beschikbaar.

Bron: FNV, persbericht 13 januari 2022

Lees ook
Uitzendkrachten hebben recht op volledige transitievergoeding

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.