"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Het effect van spreekwoorden in vacatureteksten

Het effect van spreekwoorden in vacatureteksten

Iris Wright
Door Iris Wright, Voor Tekst

‘One learns by doing’, ‘you stand firmly in your shoes’ of ‘continuously switching caps’.

Nederlandse spreekwoorden in het Engels klinken opeens hilarisch. Voor veel Nederlanders zijn dit typische gezegden die ze al horen sinds hun geboorte. Maar hoe is dat voor iemand wiens moedertaal niet het Nederlands is? Dan klinkt zo’n zin ineens vaag. Eens? Dus om zo inclusief mogelijk vacatureteksten te schrijven, moeten we dit anders aanpakken.

Schrijf inclusieve vacatureteksten
Inclusiviteit is een hot topic. Terecht want er gaat nog (te) veel mis op de arbeidsmarkt en de wet- en regelgeving wordt naar verwachting verder verscherpt. Nog belangrijker: de ervaring leert dat diversiteit in organisaties het werkgeversimago én de resultaten positief beïnvloedt. Ook vergroot je je doelgroep door inclusief te communiceren.

Toch wordt er nog steeds gediscrimineerd in vacatureteksten op geslacht, afkomst, accent, hoofddoeken, seksuele voorkeur, religie en leeftijd. Maar hoe zit dat dan met spreekwoorden? Deze horen toch gewoon thuis in de Nederlandse taal? We horen je denken. Realiseer je goed dat:

  • er veel talent rondloopt met onvoldoende kennis van de Nederlandse taal om spreekwoorden te begrijpen.
  • spreekwoorden afleiden van het echte verhaal.
  • jouw vacatures helderder, inclusiever én eerlijker overkomen zonder spreekwoorden.

Spreekwoorden in de praktijk
Je ziet spreekwoorden zeer regelmatig terugkomen in arbeidsmarktcommunicatie. Denk aan zinnen in vacatureteksten als:

  • Je laat het gras niet voor je voeten wegmaaien.
  • Anderen noemen je ook wel eens het neusje van de zalm.
  • Je kan spijkers met koppen slaan.

Vertaal deze zinnen eens in het Engels. Dan maak je van deze tekst ineens iets onduidelijks voor iemand die de Nederlandse taal (nog) niet goed begrijpt. Het resultaat: ze worden opeens buitengesloten. Vandaar dat we sterk aanraden: vermijd spreekwoorden waar mogelijk in jouw arbeidsmarktcommunicatie.

Lees ook
De ideale volgorde van een vacaturetekst
Vacatureteksten vol met dierentermen

Iris Wright traint om alle arbeidsmarktdoelgroepen te kunnen bereiken. Hier schrijft en adviseert zij ook over.