"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV: Flexwerkers lobbyen bij Tweede Kamer op Decent Work Day

FNV Flex, FNV Platformwerk en DeGoedeZaak zijn samen de campagne Eerlijk Werk Is de Basis gestart, met als doel de politiek in beweging te krijgen.

FNV campagne Eerlijk werk is de basisDonderdag 7 oktober, op Decent Work Day, gaan 8 uitzendkrachten en platformwerkers in gesprek met Tweede Kamerleden.

Ze willen maatregelen tegen de flexverslaving van werkgevers en uitzendbureaus. Ook krijgen de Tweede Kamerleden 3.145 brieven van burgers die zich zorgen maken over de kwetsbare positie van Nederlandse flexwerkers en de gevolgen voor de samenleving.

Oproep aan politiek
De flexverslaving van werkgevers is een verdienmodel geworden, vinden de actievoerende partijen. Lisa Blaas, bestuurder FNV Flex: ‘Er moet een einde gemaakt worden aan de doorgeschoten flex, waar ook veel jongeren in vast zitten. Dat betekent: geen nul-uren contracten meer.’ Datzelfde geldt voor schijnzelfstandigheid. Blaas: ‘De schijnzelfstandigheid bij platforms is nu al meerdere keren via rechtszaken aangetoond. De politiek moet ingrijpen. We roepen flexwerkers en burgers op in actie te komen, ze kunnen zich bij onze campagne aansluiten,’ zegt zij.

Stem van flexwerker onvoldoende gehoord
Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak: ‘Werkgevers lobbyen om de personeelstekorten aan te pakken, maar het geluid van de flexwerker wordt niet genoeg gehoord. Wij roepen de Tweede Kamerleden op hun simpele oplossing te horen. Betere contracten, een eind aan schijnzelfstandigheid, voor iedereen een pensioen, goede arbeidsvoorwaarden en een goede verzekering.’

Bron: FNV Flex, FNV Platformwerk en DeGoedeZaak, 6 oktober 2021

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.