"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CNV: Vonnis CTSN maakt bodemrace in beveiliging moeilijker

“Beveiligingsbedrijf CTSN moet de cao voor particuliere beveiliging nu onverkort toepassen. Daarmee wordt een eerste stap gezet om de race to the bottom een halt toe te roepen.” Dat stelt bestuurder Erik Honkoop van CNV Vakmensen.

De rechtbank Midden-Nederland vernietigde eind vorige week de uitzonderingspositie van de cao bij CTSN.

Variant van cao Particuliere Beveiliging
Beveiligingsbedrijf CTSN paste de cao Veiligheidsdomein toe op medewerkers die werkzaam zijn in de particuliere beveiliging. Die cao is al bijna twee jaar inzet van een juridische strijd tussen FNV, CNV Vakmensen en de Nederlandse Veiligheidsbranche. De cao Veiligheidsdomein werd ooit afgesloten door werkgeversorganisatie VBe met een kleinere vakbond. In de praktijk kwam het erop neer dat het een voor werkgevers aantrekkelijkere variant was van de reeds bestaande cao Particuliere Beveiliging.

Armoedeval
Honkoop: “Duidelijk geval van bodemrace. Werkgevers zullen automatisch kiezen voor het voordeligste pakket arbeidsvoorwaarden. Maar werknemers zijn de dupe. Want na een contractwisseling, en dat gebeurt nogal eens in deze branche, kukelt zo’n beveiliger ineens onvrijwillig in een slechter arbeidsvoorwaardenpakket. Van cao Particuliere Beveiliging naar cao Veiligheidsdomein is zo’n armoedeval.” Die laatste cao biedt (en nu dus bood) de beveiligers bij CTSN namelijk slechtere roosterafspraken en ontbrekende verzekeringen. Loonsverhogingen en arbeidsduurverkorting, die CNV Vakmensen wel afdwong in de Schiphol-beveiligingstender, gelden eveneens niet in de Veiligheidsdomein-cao.

Met het vonnis van de rechter vervallen deze nadelen, volgens Honkoop: “CTSN moet nu met terugwerkende kracht ook de aantrekkelijker cao toepassen voor de alle particuliere beveiligers. Roosters en werktijden worden dus aangepast in positieve zin. Gelijke monniken, gelijke kappen. Verder is dit vonnis natuurlijk ook gunstig voor alle beveiligers die buiten Schiphol werken onder de vlag van werkgeversorganisatie VBe. Op dit moment loopt de procedure om de cao Particuliere Beveiliging Algemeen Verbindend Verklaard (avv) te krijgen. Als dat positief is afgerond, dan geldt ook voor die overige VBe-werknemers, op last van de rechter, niet langer die uitgezonderde cao met slechtere afspraken.”

Bron: CNV Vakmensen, 29 juli 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.