"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Conflict folderbezorger Spotta nog niet opgelost

CNV Vakmensen wil helderheid over de contracten, want die deugen niet. De vakbond heeft meerdere gesprekken met Spotta gehad. Spotta erkent inmiddels dat het anders en beter kan, maar het is nog niet duidelijk hoe.

Dit meldt onderhandelaar Henry Stroek van CNV Vakmensen.

100 meldingen
Tijdens een uitzending van Radar op 7 februari bleek dat er veel zaken niet in de haak zijn bij folderbedrijf Spotta. De contracten zijn niet in orde en de beloningen zijn onduidelijk of worden zonder verklaring verlaagd. Sinds de uitzending heeft CNV Vakmensen ruim 100 meldingen gekregen via het Meldpunt voor bezorgers van reclamefolders en huis-aan-huisbladen. Volgens Stroek heeft Spotta inmiddels verbeteringen toegezegd op de volgende punten:

  • een beter en duidelijker contract
  • meer inzicht in de beloning
  • meer duidelijkheid over de (ongevallen)verzekering en de dekking

Contractvorm
Een belangrijk meningsverschil met Spotta betreft de contractvorm. CNV Vakmensen vindt dat er sprake is van een arbeidscontract in plaats van een overeenkomst van opdracht. Een arbeidsovereenkomst geeft meer bescherming en zekerheid, bijvoorbeeld over de beloning.

13- en 14-jarigen
Spotta erkent dat de contracten voor 13- en 14-jarigen niet kloppen. Stroek: “Op die leeftijd mag je nog geen zelfstandige arbeid verrichten. De contracten zullen daarop moeten worden aangepast. Die moeten wettelijk kloppen, een schijncontract is voor ons onacceptabel”

Salarisverlaging
Veel bezorgers kregen te maken met een plotselinge verlaging van de beloning. “Die eenzijdige verlagingen door Spotta zijn niet rechtmatig, die moeten worden teruggedraaid”, vindt Stroek. “Maar ze willen hier nog niet aan meewerken. Spotta stelt dat ze te veel heeft betaald, maar toont dit niet nog aan met berekeningen. We wachten nu af waar Spotta nog mee komt, maar zonodig gaan we hierover procederen.”

Inzicht in vergoeding
Stroek wil ook dat de folderbezorgers beter inzicht krijgen in de beloning. “We hebben aanwijzingen dat de beloning, omgerekend naar de tijd die bezorgers kwijt zijn, onder het minimumloon zit. Wij willen dat Spotta inzicht geeft in de achterliggende berekeningen. Dit gaan we nu bekijken aan de hand van drie concrete dossiers van bezorgers. Als de uitkomst ons niet bevalt, overwegen we een bezwaarprocedure.”

Spotta-bezorgers (en folderbezorgers bij andere werkgevers/opdrachtgevers) kunnen hun ervaringen nog steeds delen via het Meldpunt.

Bron: CNV Vakmensen, 22 april 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.