"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Samenwerking UWV en uitzenders krijgt meer vorm

Uitzenders hebben de banen en UWV de kandidaten, maar samen optrekken was nooit vanzelfsprekend. Toch begint structurele samenwerking nu langzaam vorm te krijgen, niet alleen landelijk, maar ook in de regio.

Dit blijkt uit een artikel van Annet Maseland in de juni-editie van Flexmarkt.

Schiphol
Een geslaagd voorbeeld dateert van de eerste coronagolf. Tienduizenden uitzendkrachten op Schiphol werden naar huis gestuurd. Schiphol verzamelde werkgevers, de Stichting Doorzaam regelde scholingsvouchers en uitzenders belden hun uitzendkrachten voor de vraagkant. Met hulp van House of Skills, een Amsterdams samenwerkingsverband voor loopbaanbegeleiding, kreeg iedereen vervolgens een passend aanbod.

Blauwdruk
Landelijk werken UWV en uitzenders al langer samen in een platform voor publiek-private samenwerking (PPS). Maar regionaal weten spelers elkaar vaak moeilijk te vinden. Nu is er een blauwdruk gemaakt voor vaste overlegmomenten in de regio, met een inspanningsverplichting. UWV moet dan bijvoorbeeld met een reactie komen als een uitzender een vraag heeft over een scholingstraject.

Manpower
Dirco Dekker van Manpower geeft een voorbeeld: “We kregen een grote aanvraag voor de kerst- en nieuwjaarperiode. UWV kon ons helpen aan extra kandidaten. Dat was weliswaar een korte opdracht. Maar we leren de kandidaten kennen. Als we weten hoe iemand functioneert, is het voor ons makkelijk om hem door te kunnen plaatsen. Dat helpt de kandidaat, het helpt het UWV en het helpt ons.”

Olympia
Joop de Boer van Olympia schreef mee aan de blauwdruk. “De aansluiting bij een platform is niet verplicht. Het is een kwestie van onze branchegenoten inspireren en verleiden om aan te haken. We geven ruchtbaarheid aan de platforms, bijvoorbeeld door erover te schrijven in de nieuwsbrieven van de brancheverenigingen.” Daarnaast moeten regionale successen, zoals recent in Noordoost-Brabant, andere regio’s inspireren.

Goede contacten met UWV betalen zich uit. “Vorig jaar zocht de GGD met spoed medewerkers vanwege corona. Dankzij onze goede contacten met UWV in Utrecht hadden we binnen twee weken tweehonderd contacten voor de Covid-lijn.”

Bron: Flexmarkt.nl, 27 juli 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.