"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wat is de loopbaan van intercedenten?

Wat is de loopbaan van intercedenten?

Artra heeft dit laten onderzoeken. Intercedenten veranderen niet zomaar van baan en werken gemiddeld 2,5 jaar als intercedent. Daarna stappen velen over naar (vestigings-)management, sales, recruitment of HR.
artra
Het onderzoek liep van september tot november 2020. In totaal vulden 320 respondenten de vragenlijst volledig in.

Hoogopgeleide vrouwen
Intercedenten zijn over het algemeen hoog opgeleid. Tweederde heeft een HBO- of WO vooropleiding. Driekwart van de uitzendprofessionals is vrouw. De vakkennis is over het algemeen in orde. Ruim tweederde van de respondenten heeft de Basisopleiding Uitzendprofessional gevolgd en daarna het SEU-diploma behaald.

Functieverblijftijd
Respondenten geven aan dat zij de functie van intercedent gemiddeld 2,5 jaar vervullen. Voor vestigingsmanagers is dit 3,5 jaar. Marco Hendrikse, manager marketing en content bij artra: “De mythe dat uitzendprofessionals slechts negen maanden in de branche zouden werken en dan weg zijn, is met dit onderzoek wel ontkracht. Zeker als je je ook nog eens bedenkt dat veel intercedenten binnen de branche doorstromen naar bijvoorbeeld een managementfunctie.”

Loopbaanstappen
Vier op de tien (startende) intercedenten groeit in de tweede loopbaanstap door naar een (vestigings-)managementpositie. Ruim 11% kiest voor de functie van recruiter, terwijl een vrijwel even groot percentage de keuze voor een salesfunctie maakt.

Overstap naar HR
Bij een derde loopbaanstap wordt de functie van recruiter minder populair. Ook vestigingsmanagement heeft minder aantrekkingskracht. Een (algemene) managementpositie trekt juist wel. De belangstelling voor salesfuncties blijft vrijwel even groot. Maar wat vooral opvalt is de overstap naar een HR-functie. Van de als intercedent gestarte personen vervult een op de zeven een HR-functie. Bij een vierde loopbaanstap wordt dit zelfs een op de zes.

Marco Hendrikse: “De veelzijdigheid van de functie van intercedent zie je terug in de verschillende loopbaanpaden. Als intercedent kun je echt alle kanten op. Sales, recruitment, management of HR.”

Bron: artra, 22 februari 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.