"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid

Nu de Nederlandse werkloosheidscijfers onverwachts teruglopen, heeft de loopbaansector te maken met een nieuwe realiteit. “Voor ons sollicitatie-evenement is het makkelijker om coaches te vinden dan deelnemers.”

De werkloosheid in Nederland blijft dalen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vanaf vorig jaar november daalde het aantal werklozen maandelijks met 23.000. Daardoor was in januari nog slechts 3,6% van de beroepsbevolking werkloos.

Geen hoge werkloosheid
Halverwege september 2020 voorspelde het Centraal Planbureau nog dat – mocht er een tweede coronagolf komen – de Nederlandse werkloosheid zou oplopen naar 8,5%. Met de nu ingezette trend lijkt het onwaarschijnlijk dat we dit jaar nog te maken krijgen met een hoge werkloosheid.

Subsidies
Dat nieuws wordt vanzelfsprekend met open armen ontvangen door overheid, werkgevers en werknemers. Maar doordat de werkloosheid terugloopt, krijgt de loopbaansector het een stuk rustiger. Dat is opvallend, want meteen na de coronacrisis kreeg de branche nog veel subsidie om werklozen aan een nieuwe baan te helpen.

Van duizenden naar honderden deelnemers
Shaïsta Raghoebarsing van werkzoekersplatform Sollicitatiedokter organiseert in maart het online evenement De Grote Sollicitatiechallenge, om sollicitatievaardigheden te verbeteren. In de herfst van 2020 trok een vergelijkbaar evenement nog duizenden deelnemers. Nu hebben zich enkele honderden werklozen gemeld. Raghoebarsing: “Het is makkelijker om coaches te vinden dan deelnemers.”

Sollicitatiedokter is niet het enige werkzoekersplatform dat minder toestroom kreeg. Zo zag Carrièretijger zijn bezoekersaantal sinds november vorig jaar met vijftigduizend teruglopen. Beaks leverde ten opzichte van november dertigduizend bezoekers in.

Bron: Sollicitatiedokter.nl, 26 februari 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.