"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Herstel van Nederlandse arbeidsmarkt zet weer door

Het herstel van het aantal beschikbare vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt weer wat op gang te komen, zo blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed.

Het landelijk vacature niveau ligt nu op -12 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vorige maand was er nog sprake van een vacaturetrend van -16 vergeleken met een jaar geleden, dat laat zien dat de vacaturemarkt met vier procentpunt gestegen is.

“Eerder hebben we geconstateerd dat het herstel van het totaal aantal beschikbare vacatures wat stagneerde”, vertelt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Nu zien we dat het herstel doorzet, in ieder geval tot begin januari. De vacaturetrend is terug op hetzelfde niveau als begin september. Uiteraard is de vraag of het optimisme verder doorzet in de cijfers van aankomende maand, als de effecten van de lockdown en de avondklok in de cijfers worden weerspiegeld.”

Bouwsector aan het groeien
De bouw is zo’n sector waar sprake is van groei. Met een toename van zeven procentpunt ligt het niveau in de bouwsector nu acht procent boven het niveau van een jaar geleden. “De bouw heeft het in de eerste helft van vorig jaar vrij zwaar gehad. Natuurlijk was er ook nog de stikstofcrisis waar men mee te maken had en heeft. Desondanks is de bouw in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, redelijk doorgegaan en de sector laat groei zien”, zegt Vissers. “Hopelijk zet die positieve lijn voort.”

Toename vraag naar personeel voor reguliere zorg
De verpleegkunde staat wederom in de lijst met hardst stijgende vacaturetrends. “De vraag naar verpleegkundigen voor individuele gezondheidszorg, en verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en intensive care is sinds maart vorig jaar onverminderd groot”, zegt Vissers. “Nieuw is de explosieve stijging van de vraag naar anesthesiemedewerkers. Dit is mogelijk een indicator dat de reguliere zorg op gang komt en operaties weer doorgang vinden.” In de afgelopen maand bleek alleen de vraag naar verpleegkundige voor de intensive care groter dan de vraag naar anesthesiemedewerkers.

Organisaties richten blik op de toekomst
Drie opvallende stijgingen zijn waarneembaar in de top tien snelst stijgende vacatures van de afgelopen maand. Zo is de vraag naar casemanagers in de afgelopen maand met dertig procent gestegen. “Een dusdanig flinke toename van het aantal casemanagers is opmerkelijk, aangezien zij in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor de afhandeling en begeleiding bij ziekteverzuim, waar veel organisaties met de huidige pandemie mee kampen”, zegt Vissers.

Daarnaast behoren beleidsadviseurs (45 procent) en business controllers (29 procent) tot de top tien van grootste stijgers van de afgelopen maand. “Wellicht is dit een teken dat organisaties aan het anticiperen zijn op de toekomst. Veel organisaties zijn nu op zoek naar de juiste manier om hun bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk in te richten om de huidige omstandigheden het hoofd te kunnen bieden.”

Docenten nodig ondanks sluiting scholen
Hoewel het primair en secundair onderwijs is gesloten, laat ook deze sector groei zien. Waar de vacaturetrend in november nog ruim onder het niveau van 2019 zat, ligt in december het niveau van die trend 24 procent hoger dan in 2019. De vraag naar docenten in de afgelopen maand flink gestegen met in totaal 54 procent. De meeste vraag is naar docenten Nederlands, met een stijging van ruim 62 procent. “De roep om leerkrachten is een ontwikkeling van de afgelopen jaren. De sluiting van de scholen heeft hier blijkbaar geen effect op, ook voor digitaal lesgeven zijn docenten hard nodig”, aldus Vissers.

Bron: Indeed, 26 januari 2021

Lees ook
Herstel Nederlandse arbeidsmarkt stagneert
UWV kansrijke beroepen december 2020
UWV overstapberoepen met meer werkkansen

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.