"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV wint rechtszaak onderbetaling Roemenen bij scheepswerf Veka

FNV krijgt gelijk in rechtszaak over onderbetaling tientallen Roemenen door scheepswerf Veka.

Bekijk de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland.

Vijf jaar geleden schakelde FNV de Inspectie SZW (van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid) in om de praktijken van de scheepswerf aan het IJsselmeer te onderzoeken. Die concludeerde dat Veka een zogeheten postbus-bv inhuurde, die via uitzendbureaus Roemenen voor een schijntje liet werken als lassers, plaatwerkers en voormannen. Zij kregen hun overuren niet uitbetaald en een groot deel van hun loon bestond uit een netto vergoeding, waarover geen belasting werd afgedragen.

Constructie om Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen
FNV sleepte de scheepswerf van voormalig Quote 500-miljonair Peter Versluis voor de rechter. De vakbond eiste een verbod op de schijnconstructies en nabetaling voor de werknemers. De rechter concludeert nu dat uit de rapporten inderdaad blijkt dat Veka een ‘constructie (had) opgetuigd [..] waarmee toepassing van de Nederlandse arbeidsvoorwaarden kon worden vermeden’.
Hoewel de rechter oordeelt dat Veka verantwoordelijk is voor de onderbetaling en zegt dat het bedrijf een schadevergoeding moet betalen aan de vakbond hoeft de scheepsbouwer de Roemenen niet na te betalen.

Albert Kuiper van FNV Metaal zegt hierover: ‘De Nederlandse wet is wat dit betreft echt gebrekkig. Ook al is onderbetaling nu bewezen, de lassers moeten Veka nu persoonlijk voor de rechter dagen om hun loon te krijgen.’

Vakbond wil lonen kunnen vorderen
Voor Nederlandse uitzendkrachten is dat vaak al een brug te ver, aldus Kuiper, laat staan voor de Roemenen. Daarom wil de FNV dat de wet wordt aangepast, zodat vakbonden loon kunnen vorderen voor groepen werknemers. ‘Het gaat hier bij Veka alleen al om miljoenen aan achterstallig loon. Wij willen mensen kunnen beschermen tegen de intimidatie en sancties, en dit soort kwaadwillende werkgevers echt kunnen aanpakken.’

Bron: FNV Metaal, 23 oktober 2020

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.