"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV: verander wet voor verbetering positie uitzendkrachten

FNV publiceert vandaag een witboek over de uitzendbranche. De vakbond roept de politiek op de wet te veranderen, waardoor arbeidscontracten zonder garantie op werk en inkomen niet meer mogelijk zijn.

De oproep valt samen met het debat in de Tweede Kamer, commissie SZW, dat wordt gevoerd over onderzoeken naar uitzenden over de positie van uitzendwerknemers en de rol van driehoeksrelaties.

Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator FNVZakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator FNV zegt: ‘Uitzendwerk is bedoeld voor het opvangen van ziekte of pieken in het werk. Dan spreek je over weken of maanden, niet over jaren. We willen af van die onzekere banen en contracten zoals nul-uren contracten.’

Het FNV witboek ‘Zekerheid is geen luxe’ is gebaseerd op een enquête onder 1.000 uitzendkrachten en een vervolgonderzoek onder 92 deelnemers.

‘Uitzendperiode verkorten tot 26 weken’
In het witboek komen uitzendkrachten aan het woord en doet de vakbond aanbevelingen aan de overheid om de positie van uitzendkrachten te verbeteren. Naast het uitbannen van nul-uren contracten wil de FNV dat de uitzendperiode drastisch wordt verkort tot eenmalig 26 weken. Die periode staat nu op 78 weken.

Boufangacha: ‘Na die 26 weken moeten de uitzendkrachten automatisch meer zekerheid krijgen, zodat ze niet zomaar van de ene op de andere dag op straat gezet kunnen worden.’

De FNV bracht in juni een rapport uit waaruit bleek dat bijna 30% van de uitzendkrachten tijdens de coronacrisis zijn baan is kwijtgeraakt. Nederland telt in totaal zo’n 230.000 uitzendkrachten.

Permanent uitzenden niet bedoeling van de wet
Boufangacha: ‘Er zijn bedrijven die permanent uitzendkrachten inzetten. Wettelijk mag dit misschien allemaal, maar dit is zeker nooit de bedoeling geweest.’

Bron: FNV, 9 september 2020

Lees ook
ABU over uitzendregime: ‘maak reikwijdte van Waadi groter’
Wachttijd pensioenopbouw uitzendsector maximaal 8 weken
Tweede Kamer bespreekt uitkomsten uitzendonderzoeken

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.