"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

LTO wil makkelijker arbeidskrachten buiten EU werven

LTO Nederland, de brancheorganisatie voor de land- en tuinbouw, wil dat het makkelijker wordt gemaakt om arbeidskrachten buiten de Europese Unie te werven.

Door het tekort aan seizoenarbeiders kan een deel van de groente- en fruitteelt niet worden geoogst.

Midden- en Oost-Europa
In de landbouw werken nu 49.000 seizoenarbeiders uit Midden- en Oost-Europa. Die kiezen steeds vaker voor werk in eigen land omdat de economie daar goed draait en de lonen stijgen.

Arbeidsmigranten van buiten EU
Daardoor lopen Nederlandse landbouwers inkomsten mis, en kan het nodig zijn om groente en fruit te importeren uit landen met een lagere standaard op het gebied van onder meer duurzaamheid. LTO wil dit oplossen door arbeidsmigranten aan te trekken van buiten de EU, maar dat is niet de enige mogelijkheid.

Robotisering
Door mechanisatie en innovatie zijn eenvoudig minder werknemers nodig en hun aantal neemt in de landbouw inderdaad al jaren af. Maar de oogst van groente en fruit is minder makkelijk te mechaniseren dan in de akkerbouw. Door veredeling van producten zou machinaal oogsten op de lange termijn wel gemakkelijker kunnen worden.

Betere arbeidsomstandigheden
De inzet van werknemers uit Oost-Europa kwam regelmatig in het nieuws vanwege slechte huisvesting of andere vormen van benadeling. Hoger loon en betere arbeidsomstandigheden maken het aantrekkelijker voor buitenlandse werknemers om in Nederland te werken.

Alternatief voor VK
Agrarische ondernemers kunnen zich profileren als alternatief voor het Verenigd Koninkrijk. De Brexit heeft het Britse pond al verzwakt, waardoor het loon voor Poolse seizoenarbeiders in zloty minder waard is. Door de onzekerheid en toenemende xenofobie onder Britten gaan Polen op zoek naar werk in andere lidstaten.

Bron: ABN AMRO, 13 september 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.