"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Europees talent werkt niet graag in Eindhoven

Eindhoven profileert zich al jaren als dé High Tech Campus (en recent als Brainport Eindhoven), de slimste vierkante kilometer van Europa. Die boodschap komt nog niet aan.

Het percentage Europese hoogopgeleiden dat in Eindhoven wil werken is laag. Dit blijkt uit de cijfers van de Global Talent Acquisition Monitor van Intelligence Group. Ruim 64.000 Europeanen kregen de vraag in welke steden zij zouden willen werken.

Eindhoven op 316
Eindhoven staat op plaats 316 van de meest favoriete steden om te werken onder hoogopgeleide Europeanen, nog onder Groningen en Maastricht. De populairste Nederlandse stad is Amsterdam (12), gevolgd door Den Haag (87), Rotterdam (96) en Utrecht (129).

High Tech Campus Amsterdam?
Gijs de Haas van Dorsser, managing director Intelligence Group: “Eindhoven zou zich niet moeten profileren als High Tech Campus Eindhoven, maar als High Tech Campus Amsterdam. Het is een heel sterk merk en dit zie je al terug in het toerisme. Zo heet het Muiderslot ‘Amsterdam Castle’. Daarnaast kan Eindhoven zichzelf neerzetten als slechts een uur rijden met de trein van Amsterdam.”

Amsterdam en Rotterdam
Onder Europese hoogopgeleiden is Amsterdam vooral populair onder West- en Zuid-Europeanen, zoals Spanjaarden, Engelsen, Duitsers en Italianen. De grootste concurrent van Amsterdam is Rotterdam, deze stad is ook favoriet bij Spanjaarden en Engelsen, maar bovenal bij Fransen en Grieken.

Motivatie
De motivatie voor Amsterdam ligt vooral op persoonlijk vlak: werkervaring vergroten, nieuwe mensen ontmoeten en een internationale carrière starten. Bij Rotterdam gaat het vaker om leefomstandigheden: veiligheid, (lucht)vervuiling of andere gezondheidsrisico’s in het land van herkomst.

Opvallend is dat veel mensen uit de IT (plek 3) naar Amsterdam willen, terwijl dit voor Rotterdam lager is (9). Voor de havenstad is er meer interesse vanuit de branches transport, olie en gas en offshore, maritiem en ook administratief.

Bron: Intelligence Group, 16 september 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.