"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Tempo-Team: “Werkgevers focus op werksfeer voor aantrekken talent”

Werkgevers denken nog steeds dat werkplezier van hun medewerkers gaat over een eindejaarsbonus of een mooie leaseauto. Uit het Grote Werkplezier Onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door Tempo-Team, blijkt echter dat voor werknemers werkplezier gaat over kleine dingen: kunnen lachen (en balen) met je collega’s, complimenten krijgen of gezellig samen lunchen.

Top 5 belangrijkste factoren voor werkplezier:

1. Een glimlach toveren op het gezicht van een klant
2. Het gevoel dat je onderdeel bent van een hecht team
3. Samen met je collega’s kunnen lachen én balen
4. Een menselijke, betrokken baas, met inlevingsvermogen
5. Flexibel vrije dagen opnemen op het moment dat het jou uitkomt

Meer plezier is volgens twee derde belangrijker dan een hoger salaris of de inhoud van het werk. Ondertussen zit het wel goed met het werkplezier. We scoren gemiddeld een dikke 7. Tempo-Team adviseert werkgevers tijdens de Week van het Werkplezier die vandaag start, om meer te investeren in factoren die de verbinding tussen werknemers vergroot. Hiermee binden ze talent aan zich en verminderen ze stress.

Ruim een kwart (27%) heeft het qua werkplezier echt goed getroffen, zij gaan élke dag met plezier naar hun werk. Opvallend hoog scoren de 55+ers: twee derde zegt dagelijks met plezier naar het werk te gaan. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.

Flexibiliteit in plaats van een ‘verrassend’ teamuitje
Werkgevers hoeven geen trukendoos open te trekken met verrassende over-de-top bedrijfsuitjes, stoelmassages of sportschoolabonnementen. Uit de resultaten blijkt dat werkgevers het belang van dit soort zaken overschatten. Flexibiliteit wordt juist wel hoog gewaardeerd. Zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt (45%), hoe je je werk invult (56%) en spontaan een vrije dag kunnen opnemen wanneer het jou uitkomt (67%): dat blijken belangrijke factoren voor werkplezier. Ook goede koffie of thee en een sfeervolle werkomgeving dragen bij aan werkplezier. Maar in the end hechten werknemers vooral belang aan waardering, fijne collega’s en de glimlach van een klant.

Werner Klaassen, directeur van Tempo-Team: “Gemiddeld genomen gaat het redelijk goed met het werkplezier in Nederland. Maar ik wil geen genoegen nemen met een 7. Bij Tempo-Team gaan we altijd voor de 8-plus. Werkgevers die goed personeel willen binnen halen en vasthouden, lokken mensen nu vaak met een mooie leaseauto of een mobiele espressobar. Maar daarmee slaan ze de plank mis, laat dit onderzoek duidelijk zien. Wie het werkplezier van medewerkers echt wil verhogen, kan dat het beste doen door te investeren in vooral de kleine, dagelijkse dingen. Geef mensen de ruimte om hun werk zelf in te delen, stimuleer gezamenlijk lunchen en vier successen samen. En vooral: laat je waardering en betrokkenheid zien.”

Samen lachen, samen balen
Werknemers halen werkplezier vooral uit het ervaren van een positieve verbinding met hun collega’s. Op een goede tweede plaats komt het meemaken van leuke en verrassende dingen op het werk. Ze willen het gevoel hebben onderdeel te zijn van een hecht team met een betrokken leidinggevende die regelmatig complimenten uitdeelt. En met collega’s waarmee ze kunnen lachen én balen, die samen successen vieren en die ook wel in zijn voor het uithalen van een goede grap, met elkaar of met de baas.

Arjen Banach, Chief Happiness Officer, spreker en dagvoorzitter op het gebied van organisatiecultuur: “Werkplezier is essentieel voor werknemers. Je werkdag moet leuk zijn en genoeg toffe momenten bevatten. Anders houd je het niet lang vol. Daarin speelt werkcultuur een belangrijke rol. Je werkplek moet een plek zijn waar je niet heen moet, maar heen wilt gaan. Er liggen voor werkgevers in tijden van een krappe arbeidsmarkt en daarnaast hoge burn-out cijfers, dus vooral daar kansen om talent aan te trekken en vast te houden. En om personeel gezond aan het werk te houden.”

Grootste #VrijMiBo van NL
Met de ‘Week van het Werkplezier’ – van 24 tot en met 28 juni – wil Tempo-Team alle werkgevers én werknemers inspireren om te zorgen voor meer plezier op de werkvloer. De week wordt afgesloten met de Grootste Vrijdagmiddagborrel van Nederland, op elf plekken in het land. Zo vieren wij een week lang het belang van werkplezier. Voor meer informatie zie: www.tempo-team.nl/werkplezier

Resultaten onderzoek in hoofdlijnen

• 71% vindt meer plezier belangrijker dan inhoud van werk
• 94% heeft minder stress bij meer werkplezier
• 75% vindt een betrokken baas belangrijk, net als collega’s om mee te lachen en te balen
• 65% vindt complimenten belangrijk, maar slechts 35% ervaart dat ook
• 67% wil flexibiliteit om een vrije dag op te nemen als het uitkomt
• Vooral 55+ ers gaan elke dag met plezier naar het werk
• 12% gaat niet met plezier naar het werk

Bron: Tempo-Team, persbericht 24 juni 2019

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.