"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Schuldig: ik heb gepayrolld

Schuldig: ik heb gepayrolld
Wessel Koning, heeft gepayrolld
“Het afgelopen jaar heb ik 425 brieven verstuurd, 310 afwijzingen gekregen en op 115 geen reactie gehad. Ik zag het gewoon als werkritme om elke dag achter de computer te zitten en werk te blijven zoeken. Natuurlijk word je daar weleens moedeloos van, maar ik ga echt niet stil zitten. Ik ben 53 jaar, heb mij het IT-vak vanaf de jaren ‘80 eigen gemaakt, en nu wil ik gewoon blijven werken. Toen vond een recruiter mij voor een opdracht, door een specifieke werkervaring die ik op mijn LinkedIn profiel heb staan.”

“Ze denken mij voor die opdracht een halfjaar nodig te hebben, maar dat kan langer duren. Ik kan daar niet in dienst, het moet als zzp’er of via een detacheerder. En daar zit ik dus mee. Ik ga niet meer zzp-en, dat had ik misschien eerder moeten doen. In dienst van een detacheerder hoef ik ook niet, die pakken te veel mijn tarief vind ik. Nu zag ik op die UWV LinkedIn-groep jouw manier van werken, jezelf payrollen of zoiets, daar wil ik meer over weten. Dat ik kan terugvallen op de WW, en wat gebeurt er eigenlijk als ik ziek ben? En kan ik mijn reiskosten declareren? En hoe bereken je eigenlijk mijn salaris?”

Dit is het verhaal van Willem toen ik heb hem in 2014 heb leren kennen. Na 1 jaar WW, na al die afwijzingen, vond hij weer werk. Zijn opdracht duurde uiteindelijk meer dan 3 jaar. Met zijn tarief, had hij een nettoloon van ongeveer € 5.000, – per maand. De premiekorting van € 7.000,- per jaar die wij kregen, stelden we beschikbaar aan Willem. Drie jaar lang, dus dat is € 21.000,-. Die heeft hij gebruikt om het StiP-pensioen maximaal te benutten, wat als 56-jarige erg interessant is. Er wordt dan namelijk 17,2% ingelegd, terwijl je maar 12% betaalt. Willem heeft dus zelf zijn werk gevonden, wij regelden zijn salaris en contract. Dat heet payrollen en dat deden wij met de ABU-cao.

Als payrollen op basis van de uitzendcao’s wordt afgeschaft, wordt het voor mensen zoals Willem moeilijker om werk te vinden. Mensen die wel ondernemend denken, maar geen ondernemersrisico willen lopen. Mensen die wel in vaste dienst willen, maar die kansen minder snel krijgen. Payrollen biedt namelijk mogelijkheden voor deze mensen.

Hoe nu over payrollen wordt gesproken, zorgt ervoor dat ik mij bijna voel als een crimineel, een malafide sjacheraar, dat ik mij hiermee bezighoud. Ik vind dat niet fair. Ik vind payrollen namelijk een werkvorm, die voor mensen het verschil kan maken op wel of geen baan, wel of geen perspectief. Daar is helemaal niks misdadigs aan, dat is mensen verder helpen.

Dus ja, ik heb gepayrolld, en daar ben ik trots op.

Wessel Koning

PS: Willem heeft nog steeds werk als IT-er. Nu in vaste dienst bij een bedrijf bij hem in de buurt. Hij is trouwens ook klaar met dat payroll-bashen.

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.