"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst.

Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

Autoriteit Persoonsgegevens
De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Tussenoplossing
Het nieuwe btw-nummer van een eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat voor alle doeleinden.

Nu al niet meer op website
Eenmanszaak en zzp’ers kunnen nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op de website en de webshop. Bij levering aan consumenten is het eigenlijk verplicht om dit nummer op de website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Ziw ook de aankondiging van staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.

Bron: KvK, 31 januari 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.