"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Stakingsacties bij metaalbedrijven


De acties van werknemers in de Metaalindustrie worden voortgezet, lees meer over de locaties

27 en 28 september: regiomanifestatie Noord-Friesland
28 september: regiomanifestatie Hilversum
28 september en 1 oktober: regiomanifestatie Zuid-Friesland
28 september: Ardagh Veenendaal en Deventer
28 september Ardagh Hoogeveen

Inzet van de vakbond is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren.

Ook een generatiepact hoort bij de eisen, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Verdere eisen: maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers, een einde aan doorgeslagen flexibilisering en beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens,  Scania, Voestalpine, Ardagh en Flamco.

De werkgevers boden eind vorige week 7,87 procent loonsverhoging over een periode van 33 maanden. Dat was eerder 6,9 procent. Het voorstel komt neer op 2,86 procent loonsverhoging per jaar. Daarnaast wordt er 11 miljoen euro vrijgemaakt voor scholing. Volgens werkgeversorganisatie FME is dit het ultieme bod. Lees meer

Bron: FNV en CNV september 2018


Stakingsmelding

Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

> Meer over de Waadi

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.