"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Regionale stakingsacties sector Metaal en Techniek

FNV en CNV Vakmensen organiseren de komende tijd regionale stakingsacties bij bedrijven, werkzaam in de sector Metaal en Techniek.

Verspreid over het land komen werknemers in actie, omdat de cao Metaal en Techniek (circa 320.000 werknemers) is per 1 oktober verlopen en de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gestrand, onder meer op een loonbod van de werkgevers van slechts 1,4%, zo melden de vakbonden.

Vrijdag: 24-uursstaking in regio Rotterdam en West-Brabant
Vrijdag is 19 november een 24-uursstaking van metaalwerknemers in de regio Rotterdam en West-Brabant (stadion Feyenoord, Olympiaweg 34, van 9.00 – 10.00 uur). Het gaat om werknemers van onder meer Equans, Croon Wolter en Dros, Spie, Facta, Snijders Electrotechniek, Delta Reefer Care, Thermo King, Bakker Sliedrecht en RH Marine.

Maandag: 24-uursstaking in regio Utrecht, Amersfoort en Gorinchem
Maandag 22 november zijn metaalwerknemers uit de regio’s Utrecht, Amersfoort en Gorinchem opgeroepen om naar de actielocatie in Utrecht te komen (Savannahweg, Lage Weide, tussen 9.00 en 11.00 uur).

Maandag: 24-uursstaking in Friesland
Maandag 22 november komen ook de metaalwerknemers in Friesland in actie. Stakers kunnen zich melden op twee locaties: in Leeuwarden (Parkeerplaats 4, Recreatiegebied de Groene Ster, tussen 7.30 en 9.00 uur) en in Heerenveen (Parkeerplaats Abe Lenstra stadion, aan de voorkant, tussen 7.30 en 8.30 uur). Het gaat om werknemers van onder meer SRI Veenwouden, FIB Industries, FIB Beersystems en Polem Lemmer.

Staakstraat
Vanwege de coronamaatregelen organiseren de bonden een ‘staakstraat’, zoals eerder ook bij de acties in de metalektro is gebeurd. Actievoerders komen met eigen vervoer naar de actielocatie, leveren daar hun stakingsformulier in en gaan vervolgens naar huis.

CNV Vakmensen meldt de volgende eisen:
• voor iedere werknemer in de sector het recht om 3 jaar vóór de AOW-leeftijd gebruik te kunnen maken van een regeling om eerder kunnen stoppen met werken (de RVU-regeling)
• voortzetting van het generatiepact zoals die in de (geëxpireerde) cao staat omschreven, met het recht op de 60-80-100-regeling (60% werken met 80% loon en 100% pensioenopbouw)
• uitbreiding van het verlofsparen van 50 weken naar 100 weken
• consignatiediensten worden door werknemers boven de 55 jaar uitsluitend op vrijwillige basis verricht
• 1% van de loonruimte wordt beschikbaar gesteld voor een individuele leerrekening
• € 100.000,00 wordt beschikbaar gesteld aan vakorganisaties om instroom van werknemers buiten de sector te stimuleren
• 3% loonsverhoging voor alle werknemers in de sector, met een vloer van € 110 bruto per maand
• een stagevergoeding van minimaal € 200 bruto per maand
• aanvulling tot 100% van laatstverdiende salaris, op de uitkering op basis van wet WIEG
• betaald ouderschapsverlof
• faciliteren van tijd voor mantelzorg
• thuiswerkvergoeding van € 2 per dag
• 5 mei als feestdag opnemen in de cao

Komende tijd zal op meer plekken in het land actie worden gevoerd.

Bron: CNV Vakmensen, november 2021

Lees ook
Werkgevers CAO Metaal en Techniek laten ultimatum verlopen
CAO Metaal en Techniek 2019-2021

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.