SLUIT MENU

Digitalisering vereist om- en bijscholing van werkenden

Kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering verandert de wereld van werk al binnen zeven jaar.

In 2025 is volgens het World Economic Forum 52 procent van al het werk in handen van programmeerbare machines. Om- en bijscholing van werkenden is hard nodig, waarschuwt het WEF.

Meer techniek naast meer mensgerichte banen
“De analyse brengt twee trends aan het licht: de voortdurende toename van technische banen en vaardigheden, en tegelijkertijd een groei in wat we ‘mensgerichte’ banen en vaardigheden noemen. Dat wil zeggen, banen die afhankelijk zijn van intrinsiek menselijke kwaliteiten,” aldus de onderzoekers.

Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan werk dat wordt gedaan door verkoopadviseurs, marketing en klantenservice, waarbij een persoonlijke benadering nodig is. Werknemers zullen zichzelf ook extra moeten blijven ontwikkelen op andere gebieden, waarvoor creativiteit, kritisch denken en overtuigen nodig is.

Download: The Future of Jobs 2018, rapport WEF

Vooral banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat, waar sprake is van min of meer repeterende handelingen, worden overgenomen door machines.

Nieuw werk
Ict-ontwikkelingen leveren ook nieuwe werkgelegenheid; mogelijk ontstaan er 133 miljoen nieuwe banen in 2022, terwijl er naar verwachting 75 miljoen banen zullen verdwijnen.

Inhuur van gespecialiseerd personeel
Omscholing van eigen personeel, maar ook de inzet van externen; freelancers of detacheringsbureaus is nodig om de behoefte aan nieuwe vaardigheden op te vangen. Zie bijvoorbeeld onderstaande grafiek uit het rapport.

Wat doen bedrijven als ze nieuwe vaardigheden nodig hebben? bron WEF

Bron: WEF en NOS, 17 september 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.