"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Beveiligers Schiphol mogen CAO-acties uitbreiden


Beveiligers op Schiphol mogen hun acties voor een betere cao uitbreiden. Dat bepaalde de rechter vandaag in een kort geding dat Schiphol tegen CNV en FNV had aangespannen.

In de afgelopen periode legden beveiligers op Schiphol al vaker het werk neer. CNV, FNV en Schiphol hadden afspraken gemaakt over tijdstip en duur van die acties. Maar de werkgevers gingen niet op de eisen in.

De bonden besloten de duur en frequentie van de acties – die tot nu maximaal 10 minuten duurden en drie keer per etmaal plaatsvonden- op te schroeven.

Van de rechter mogen beveiligers tot 2 september werkonderbrekingen houden van maximaal 15 minuten en dat vijf keer per etmaal. Schiphol eiste een totaal verbod op uitbreiding van de acties tot en met 30 september omdat die te veel gevolgen zouden hebben voor veiligheid, vluchten en passagiers deze vakantieperiode. De rechter gaat daar niet in mee.

Conflict over loonsverhoging en werkdruk
Het conflict met de werkgevers gaat zowel om de cao particuliere beveiliging als om de cao voor G4S Aviation Security. Het gaat om loonsverhoging in 2018 en verlaging van de werkdruk. De beide cao’s gelden in totaal (dus ook buiten Schiphol) voor zo’n 32.000 beveiligers.

Bron: CNV, 1 augustus 2018 en FNV

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.