"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV krijgt flinke kluif aan zaak tegen Deliveroo

Vakbond FNV heeft een rechtszaak aangespannen tegen Deliveroo wegens schijnzelfstandigheid. Volgens de bond moeten de bezorgers onder de cao vallen.

De FNV vindt dat Deliveroo sociale premies en loonheffingen ontduikt, door te werken met zzp’ers die eigenlijk in een vaste baan thuishoren. Vijftien bezorgers overhandigden vorige week de dagvaarding aan de maaltijdbezorgdienst.

Argumenten
Maar volgens experts in arbeidsrecht is het de vraag of de bond dit wint. De argumenten daarvoor zijn in het kort als volgt:

  • PostNL won de meeste vergelijkbare rechtszaken.
  • Bij platformarbeid is een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer moeilijk te bewijzen.
  • Dat Deliveroo bezorgingsnormen stelt wil nog niet zeggen dat er een arbeidsrelatie is. De bezorger kan op elk moment de app uitzetten.
  • De bezorgers zijn vrijwillig aan de slag gegaan als zzp’er. Het feit dat ze (te) weinig verdienen doet daar niets aan af.

Workers
Volgens onderzoeker Jeroen Meijerink moet er voor zelfstandig platformwerk een wettelijke vorm tussen zzp en dienstverband komen. Dat biedt dan de mogelijkheid om als zelfstandige voor één of een paar opdrachtgevers te werken met behoud van basisrechten zoals doorbetaling bij ziekte. Engeland kent deze vorm al als ‘workers’.

Bron: Volkskrant en FD, 17 juni 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.