"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bouw haalt massaal vaklui uit buitenland

Om de huidige tekorten aan vaklui bij bouwbedrijven op te vangen halen detacheringsbureaus en bemiddelaars steeds meer mensen uit Oost- en Zuid-Europa.

Dat blijkt uit een rondgang van het FD.

Bij Oranje Groep komt nu 90% van de nieuwe mensen uit het buitenland. Maar ook dat wordt lastiger. Christiaan Smilde, directeur Randstad: “Bij buurlanden als Duitsland is ook een enorme vraag en in bijvoorbeeld Polen is inmiddels ook steeds meer en beter betaald werk.”

De helft buitenlander
Volgens Joost Louman, directeur van zzp-bemiddelaar Regiebouw, gaat het snel: “Over een jaar is op de bouwplaats de helft een buitenlander.” Uitzender VNOM werkt zelf niet met buitenlandse uitzendkrachten, maar merkt dat zelfs de meest huiverige bouwers nu om zijn, uit noodzaak. Smilde, van Randstad: “Als ze opdrachten willen afmaken, ontkomen ze er niet aan.”

Specialisten schaars
Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn er 55.000 extra mensen nodig. BAM heeft vorige week de verbouwing van een gevangenis moeten uitstellen vanwege onvoldoende mankracht. Dura Vermeer herkent dit. “Betonvlechters moeten we uit Portugal halen, en marmerexperts uit Italië.”

Bouwbedrijf Hurks ziet een toename van buitenlanders bij onderaannemers. Zowel bouwbedrijf Janssen de Jong als Van Wijnen bevestigen het tekort, maar zien nog geen grote stijging van buitenlandse medewerkers in het eigen bedrijf.

Kroatië
Uitzendbureaus kijken nu verder dan Polen. Aelbers Personeelsdiensten richt zich nu op Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Bas Witvoet van Oranjegroep zet de kaarten op Kroatië. “In België werken we al met Kroaten, in Nederland is dat nu nog niet mogelijk. Maar in juli verandert dat misschien.” Nederland moet uiterlijk 1 juli besluiten of Kroaten na die datum nog een werkvergunning nodig hebben.

Bron: FD, 24 april 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.