"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Tamara Boonstra, Associate Director Page Group, Jakarta

Interview met Tamara Boonstra, Associate Director Page Group in Jakarta

Tamara woont en werkt sinds januari 2014 in Jakarta, Indonesië.

Dit interview is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, eigenaar van FaseVijf, diverse Nederlanders spreekt die in het buitenland werkzaam zijn in de flexbranche.

Wat was je eerste baan?
“Na mijn studie Rechten (aanvankelijk European Law School) aan de Universiteit van Maastricht ben ik in 2005 gestart met een commercieel traineeship bij ABN AMRO waar ik onder andere als International Relationship Manager voor vermogende cliënten heb gewerkt. Mijn studie was gericht op Europees en Internationaal recht, maar dat bleek gaandeweg niet mijn ‘cup of tea’ te zijn en zodoende ben ik uiteindelijk afgestudeerd in Nederlands recht (ondernemingsrecht). Tijdens mijn studietijd heb ik deelgenomen aan een Research Project, waar wij in opdracht van grote internationale bedrijven bedrijfsonderzoeken in Chili en Mexico verrichtten. Dit Research Project was verbonden aan de Economische Faculteit van de Universiteit van Maastricht. Door de ervaring die ik tijdens het Research Project heb opgedaan, ontdekte ik dat het bedrijfsleven me (als jurist) meer aantrok en na een studentenstage in de advocatuur wist ik het zeker; ik wilde het bedrijfsleven in.

Tijdens een vakantie in Argentinië ben ik gericht op zoek gegaan naar internationale bedrijven in Buenos Aires met als doel daar te kunnen gaan werken. Werken in het buitenland was altijd al mijn ambitie. Zo kwam ik in Buenos Aires ook in contact met de Managing Director van Michael Page Argentinië. Helaas had ik op dat moment nog geen ervaring in recruitment, was het kantoor net opgezet en had ik geen netwerk in Argentinië. Wel hadden we een goede klik en zo besloot ik te solliciteren bij Michael Page in Amsterdam.”

Page Executive, Indonesia

Wat is je huidige functie?
“Als Associate Director ben ik verantwoordelijk voor onze divisies Finance, Financial Services, Legal, HR, Engineering & Manufacturing en Procurement & Supply Chain. Samen met twee ervaren Engelse collega’s binnen Michael Page en zes talentvolle Indonesiërs heb ik Michael Page Jakarta nu bijna vier jaar geleden mogen opzetten. Er werken hier inmiddels 45 man en onze business groeit nog steeds hard.”

Michael Page Indonesia, team

Welke verschillen zijn er ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“Er zijn natuurlijk verschillen, niet zozeer in het werving en selectie proces, het verschil zit meer in de wijze waarop hier gewerkt wordt. Indonesië is duidelijk een groeimarkt maar loopt op een aantal gebieden sterk achter op Europa. Er wordt op dit moment veel geïnvesteerd, zowel door lokale als internationale bedrijven en door de overheid. Wij kunnen met onze kennis en ervaring in de werving- en selectie van lokaal talent veel toegevoegde waarde bieden aan onze cliënten. Ondanks het feit dat Indonesië een groot land is (in oppervlakte bijna even groot als Europa), met bijna 260 miljoen inwoners, 17.500 eilanden (Jakarta zelf heeft maar liefst 17 miljoen inwoners) is talent schaars. Dit is de laatste jaren veranderd, er zijn veel nationale- en internationale investeringen. Internationale bedrijven willen zich hier vestigen en/of hun business uitbreiden, ‘local conglomerates’ willen hun organisaties professionaliseren doordat de tweede en derde generatie het roer overnemen en ook wil Indonesië zelf meer de concurrentie aangaan met andere landen in Zuidoost Azië. ‘Indonesian returnees’ zijn veelgevraagd. Daarbij gaat het erom Indonesiërs die in het buitenland werken, terug proberen te halen voor mooie banen in eigen land. Lokaal talent wordt gestimuleerd, temeer omdat deze doelgroep buitenlandse ervaring en kennis heeft opgedaan en de lokale taal spreekt. je moet dus echt goed doorvragen als je kandidaten spreekt om te zien wat hun daadwerkelijke motivatie is om van baan te wisselen. Tot slot is netwerken, het hebben van relaties hier essentieel. Als je goede relaties met mensen opbouwt, stellen zij hun eigen netwerk beschikbaar. Dit is echt een gunmarkt, als mensen je vertrouwen, gunnen zij je toegang tot hun netwerk.”

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“De markt wordt voornamelijk gedomineerd door toonaangevende internationale spelers, zoals Egon Zehnder, Korn Ferry en Robert Walters. Lokale spelers zijn er wel, maar zij lopen qua kennis en ervaring vaak achter op het gebied van recruitment.”

HRLFS team, Michael Page Indonesia

Wat vind je het leukst aan het werken het buitenland?
“De uitdaging! Vanaf de start iets te mogen opbouwen. Een ’emerging market’ spreekt mij meer aan dan een al bestaande markt in het buitenland. Het gaat mij echt om het bouwen. Heel bewust heb ik dan ook gekozen voor Jakarta en niet voor bijvoorbeeld Singapore of Hong Kong. Jakarta loopt qua economische ontwikkeling achter op Nederland waardoor je echt iets kunt toevoegen, het verschil kunt maken. In Indonesië zijn mensen echt sociaal, nieuwsgierig, gastvrij en lief, altijd bereid te helpen. Men lijkt hier soms meer de tijd voor elkaar en zaken te nemen, relaties zijn belangrijk en collega’s zijn hier ook vaak je vrienden. In Nederland ben je met je collega’s niet vanzelfsprekend goed bevriend. Dat is hier anders, dat vind ik leuk en interessant. In Nederland werken mensen vaak efficiënt en snel. In Jakarta, Indonesië, neemt men de tijd voor zaken waardoor het werktempo anders is. Minder prettig is de slechte infrastructuur, soms doe je wel een paar uur over slechts een paar kilometer. Men is dat hier gewend, voor mij blijft dat wennen.”

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Indonesië, Jakarta, is tot op heden mijn eerste echte professionele werkervaring in het buitenland. Ik hoop wel op een vervolg in een ander land.”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Dat zijn er een paar. Privé zijn dat alle tripjes die ik hier regelmatig maak in de regio. Gemiddeld ga ik drie van de vier weekenden ergens naar toe. De mooiste trip binnen Indonesië zelf was toch wel naar Flores en Komodo. Hier kun je prachtig duiken. Zakelijk kijk ik terug op een paar mooie jaren in Jakarta. Bijzonder was natuurlijk het opzetten van ons kantoor, maar ik ben ook echt trots op de groei en ontwikkeling van onze medewerkers en het uitbreiden van onze business. Dat had ik in Nederland nooit zo snel kunnen realiseren. In Jakarta was het echt pionieren.”

Tamara Boonstra, Associate Director Page Group, Indonesia

Wat mis je het meest van Nederland?
“Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden. Ik ben gemiddeld minimaal één keer per jaar in Nederland. Het eerste wat ik doe als ik land op Schiphol is een haring eten. Haring en gerookte makreel mis ik hier, maar ook het fietsen en de Nederlandse trottoirs; het kunnen lopen van A naar B.”

Welke tip geef je aan mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Dat je het gewoon moet doen! Wees open minded, laat vaste patronen en kaders los. De manier waarop je in een ander land zaken voor elkaar krijgt is vaak anders dan je gewend bent in Nederland. Hierdoor leer je jezelf ook goed kennen. Dat vind ik juist de charme van het wonen en werken in een ander land. Als je daar niet voor open staat, wordt het lastig. Geef jouw buitenland ambitie aan bij je werkgever en realiseer je dat je jezelf echt zult moeten aanpassen. Je bent gast in een ander land en zult vaak een andere weg moeten vinden dan je gewend was.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Technologie zal altijd een rol spelen als het gaat om het bureau van de toekomst.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Toch blijft het mijns inziens ook een ‘people business’, de rol van mensen in het werving- en selectieproces zal altijd belangrijk blijven. Als persoon en bureau moet je je uiteraard altijd blijven ontwikkelen, trends volgen en hierop inspelen. De toekomst zal uitwijzen hoe het bureau van de toekomst eruit gaat zien, maar een toegevoegde waarde blijven bieden is essentieel.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.