SLUIT MENU

Koopkracht werkenden meest omhoog in 2018

De koopkracht van werkenden stijgt in 2018 met 0,7%, die van uitkeringsgerechtigden met 0,3%. Dit blijkt uit cijfers die het ministerie van SZW en het CPB op Prinsjesdag hebben gepresenteerd.

Bij meer dan driekwart van de werkenden, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaat de koopkracht omhoog. Volgens het kabinet gaat meer dan 80% van de huishoudens erop vooruit, maar het NIBUD denkt dat de meesten er nauwelijks iets van zullen merken.

Daling
De cijfers houden rekening met het feit dat een aanvullend pensioen nauwelijks wordt geïndexeerd. AOW-gerechtigden met een hoger pensioen kunnen daardoor uitkomen op een koopkrachtdaling van 1,5%.

Stijging
De hoogste inkomens profiteren het meest. Huishoudens met twee keer het minimumloon hebben 0,6% meer koopkracht, en met vijf keer het minimumloon is dat 1,0% meer.

Maatregelen
Het ministerie stelt dat er voor 425 miljoen euro aan maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de koopkracht van grote groepen zou dalen. Zo is de zorgtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget verhoogd. Van der andere kant is de algemene heffingskorting en de inkomensondersteuning AOW wat verlaagd, en krijgt een alleenstaande iets minder ouderenkorting.

Zorg
De zorgpremie gaat waarschijnlijk 72 euro omhoog, en het verplichte eigen risico zou 15 euro stijgen.

Bron: Rijksoverheid.nl, 19 september 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.