"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Deliveroo vervangt koeriers door zelfstandigen

Vanaf vandaag vervangt maaltijdbezorger Deliveroo alle koeriers in vaste dienst geleidelijk door zelfstandigen.

De bezorgers zouden er als zzp’er per saldo meer aan overhouden dan in loondienst. Dat stelt Deliveroo-directeur Philip Padberg dinsdag in het FD.

Flexibel
Volgens Padberg is het niet alleen in het belang van het bedrijf, maar willen de bezorgers zelf hun werktijden bepalen. Ook kunnen ze voor meerdere opdrachtgevers werken. Wie in loondienst wil blijven mag dat.

Premies
Het landelijke beleid volgt op een experiment van Deliveroo in Zuid-Holland. Minister Asscher van SZ beschuldigde Deliveroo toen van het ontduiken van werknemerspremies. De koeriers zouden onverzekerd rondfietsen en geen pensioen opbouwen.

Verzekering
Deliveroo heeft nu wel een collectieve aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor alle zelfstandige bezorgers, maar die dekt geen ongevallenrisico’s. Een individuele verzekering is echter te duur voor de meeste bezorgers.

Kritiek
Deliveroo krijgt veel kritiek. In Engeland proberen vakbonden aan te tonen dat er sprake is van een gezagsverhouding, waardoor de bezorgers recht krijgen op vakantiegeld en betaald ziekteverlof.

Padberg beschouwt het als een kans voor Den Haag om zzp’ers sociale bescherming te geven.

Bron: FD, 22 augustus 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.