"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP Nederland steunt voorstel arbeidsarts KNMG

Artsenorganisatie KNMG stelt voor om een onafhankelijke arbeidsarts in te voeren, die voor iedereen toegankelijk is. Stichting ZZP Nederland steunt het voorstel.

Volgens voorzitter Maarten Post is het een baanbrekend voorstel uit de praktijk. “Hierdoor krijgen zelfstandigen eerder de juiste diagnose, waardoor het arbeidsongeschiktheidsrisico afneemt en een aov-verzekering betaalbaar kan worden.”

Preventie
Volgens de KNMG zal een betere preventie bovendien een belangrijke besparing opleveren van de zorgkosten. Daarom vindt de artsenorganisatie dat de overheid het werk van de arbeidsarts moet financieren. Volgens Stichting ZZP Nederland moet de toegang tot de arbeidsarts drempelloos zijn, ook in financieel opzicht. Zelfstandigen kunnen dan bij een arbeidsarts terecht die werkgerelateerde klachten eerder kan signaleren om zo langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Basisverzekering arbeidsongeschiktheid
De politiek denkt momenteel na over de instelling van een basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor werkenden. Een dergelijke algemene verzekering moet volgens Stichting ZZP Nederland niet alleen betaalbaar zijn, maar ook eerlijk en transparant in de uitvoering. Directeur Frank Alfrink zegt, dat de arbeidsarts vooral onafhankelijk moet zijn. “Zelfstandigen vertrouwen de beoordeling van verzekeringsartsen en bedrijfsartsen niet altijd, omdat ook andere belangen een rol kunnen spelen. Naast de betaalbaarheid is dit ook een reden voor zelfstandigen om zich niet te verzekeren.”

Opt-out
Stichting ZZP Nederland benadrukt dat de arbeidsarts een belangrijke stap zou zijn in de richting van een effectieve en efficiënte afdekking van het arbeidsongeschiktheidsrisico voor zelfstandigen. Er moet echter altijd een opt-out mogelijkheid zijn voor ondernemers, die dit risico op een andere wijze willen afdekken. “Onze achterban is voorstander van een toegankelijke voorziening, maar ondernemers willen niet altijd gebonden zijn aan opgelegde verplichtingen”, aldus Maarten Post.

Bron: Stichting ZZP Nederland, 9 juni 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.