"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

BTN: Nederlandse student zoekt zekerheid in werk

Hoogopgeleide Nederlandse studenten verkiezen de zekerheid van een vaste baan boven het ondernemerschap en werken bij een start-up.

Tot die conclusie komt recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) op basis van onderzoek onder Nederlandse HBO- en WO-studenten.

Ruim de helft van de studenten (53,7 procent) hoopt na hun afstuderen een vaste baan te vinden. Vier op de tien (38,8 procent) beginnen hun carrière liever met een traineeship. Slechts 7,5 procent gaat voor het ondernemerschap. Dat laatste ligt onder het landelijk gemiddelde: van de huidige beroepsbevolking is ruim 12 procent zelfstandig ondernemer.

Loyaliteit
De gewenste zekerheid van een vaste baan vertaalt zich desondanks niet in loyaliteit en toewijding aan de nieuwe werkgever. De overgrote meerderheid (80,9 procent) rekent erop niet langer dan drie jaar bij zijn eerste werkgever werkzaam te zijn. De grootste groep (38,4 procent) rekent op een werkverband van twee tot drie jaar.

Start-ups zijn niet bijzonder populair onder starters op de arbeidsmarkt. De meeste studenten (52,5 procent) willen aan de slag in de corporate wereld, gevolgd door het mkb (27,4 procent). Slechts een op de vijf studenten kiest voor het avontuur bij een start-up.

Tatoeages
Hoewel de laatste jaren veel te doen is geweest over discriminatie op de arbeidsmarkt, heeft een grote groep studenten (87,5 procent) zich bij sollicitaties nooit onterecht afgewezen gevoeld. Van degenen die dat wel hebben ervaren, gaat het in de meeste gevallen om leeftijd (41 procent), gevolgd door uitstraling (29,5 procent) en nationaliteit (17,9 procent).

Verder zijn deelnemers aan het onderzoek gevraagd naar de do’s & dont’s tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe denken studenten over het dragen van sportschoenen naar een sollicitatiegesprek? Mogen eventuele tatoeages zichtbaar zijn? En moeten nieuwe werknemers altijd de dresscode van de werkgever overnemen? Lees meer

Bron: BTN, 2 mei 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.