"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bedrijven halen productie terug naar Nederland

Volgens TNS NIPO heeft meer dan 10% van de MKB’ers heeft al besloten tot ‘reshoring’, en nog eens 5% overweegt dat te doen. Dit meldt het AD.

De Kamer van Koophandel noemt percentages tussen de 14% en 24%, voor respectievelijk kleine en grote bedrijven. Ontevredenheid over de kwaliteit is een belangrijke reden om de productie terug te halen uit lagelonenlanden.

MKB Nederland
Volgens MKB Nederland komt reshoring op bescheiden schaal voor. Door de crisis zou duidelijk zijn geworden dat het verdienvermogen van Nederland niet alleen in dienstverlening zit, maar vooral ook in industrie. Door technologische ontwikkelingen wordt dat laatste weer rendabel.

Kwaliteit
Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen (Tilburg University) ziet toenemende belangstelling voor reshoring, en denkt dat de ontwikkeling zal doorzetten. Als redenen noemt hij kwaliteit, transportkosten, politieke instabiliteit, cultuurverschillen, service en stijgende lonen. Voorbeelden zijn onder andere Airborne in Ypenburg, bloempotproducent Capi uit Tilburg, en Philips Drachten, dat een scheerapparatenlijn uit China terughaalde.

Reshoring zorgt niet altijd voor meer banen, omdat er vaak wordt geïnvesteerd in technologie.

Bron: AD, 4 mei 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.