"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zzp’ers en mkb’ers verwachten omzetgroei

De afgelopen drie jaar heeft een groot deel van zowel de zzp’ers (45%) als mkb’ers (60%) een stijging in omzet gerealiseerd. Ook voor de komende drie jaar verwacht een grote groep zzp’ers (64%) en mkb’ers (77%) een omzetstijging.

Dat blijkt uit het onderzoek Groeiambities en -belemmeringen van zzp en klein-mkb van de Kamer van Koophandel.

Als grootste uitdaging voor de komende drie jaar noemen ondernemers het hebben van voldoende klanten en een financiële buffer, het bepalen van het juiste uurtarief en/of prijzen, en het hebben van ontwikkelcapaciteit voor een nieuw product of dienst.

Groeiambities en -belemmeringen van zzp en klein-mkb

Liever in loondienst
Het KVK-onderzoek signaleert verder dat 26% van de zzp’ers (honderdduizenden kleine zelfstandigen) liever geheel of gedeeltelijk in loondienst wil werken. Dit geldt ook voor 16% van de mkb’ers. Veel van deze ondernemers hebben in de afgelopen drie jaar relatief vaak een omzetdaling gehad, zijn vaker ontevreden over hun inkomen en hebben vaker een relatief jonge onderneming. Bijna een kwart (23%) van de zzp’ers, en bijna een vijfde van de mkb’ers (19%), heeft zijn bedrijf in de afgelopen drie jaar zien krimpen in omzet.

Geen personeel in vaste dienst
Een even grote groep mkb’ers (28%) durft wegens de financiële risico’s geen personeel in vaste dienst te nemen. Een kleinere groep (25%) geeft als reden dat er geen goed gekwalificeerd personeel te vinden is. Weinig ondernemers willen groeien in personeel: `te veel rompslomp’ (14% van de mkb’ers; 22% van de zzp’ers) en ‘Ik werk liever samen met andere ondernemers’ (16% van de mkb’ers; 34% van de zzp’ers.)

Meer werk is meer uren
Als de hoeveelheid werk toeneemt, dan gaat ongeveer tweederde van ondernemers zelf meer uren maken. Als dat niet genoeg is, kiezen mkb’ers veelal voor een flexibele oplossing: 26% overweegt het inhuren van een zzp’er, 19% een tijdelijk contract en 17% een constructie zoals payroll, detachering of uitzendpersoneel. 20% van de mkb’ers overweegt het aannemen van een vaste kracht. Ook zzp’ers kiezen bij meer werk voor meer eigen uren, samenwerking met andere zzp’ers (34%), vaker ‘nee’ zeggen tegen opdrachten (33%) of opdrachten doorgeven aan een collega (29%).

Motor van de economie
Peter Bargon, directeur Dienstverlening KVK: “Het mkb wordt niet voor niets de motor van de economie genoemd. De ruim 440.000 mkb-ondernemers leveren samen met de meer dan 1,2 miljoen zzp’ers een bijdrage van 60% van de toegevoegde waarde van ons land. Mij valt op dat mkb’ers liever op een flexibele manier medewerkers, waaronder zzp’ers inhuren, onder meer omdat ze de financiële risico’s te groot vinden om personeel in dienst te nemen. De kosten bij ziekte of ontslag kunnen zo hoog oplopen dat ze een gevaar kunnen vormen voor het voortbestaan van een onderneming. Onzekerheden versterken elkaar, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan: geen vast personeel aan durven nemen leidt tot meer onzeker flexwerk, en dat leidt weer tot een groter aantal kleine zelfstandigen dat moeite heeft om rond te komen.”

Het onderzoek is in Q2 2018 uitgevoerd in het KvK Ondernemerspanel onder 800 zzp’ers en 700 mkb’ers.

Bron: KvK, 5 april 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.