"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Seedlink maakt sollicitatiegesprekken en cv’s overbodig

Het Chinese bedrijf Seedlink gebruikt taalanalyse om personeel voor multinationals automatisch te selecteren. De software is eerst in het Chinees en Engels ontwikkeld, en nu ook in het Nederlands beschikbaar. Het Europese kantoor is vandaag geopend in Amsterdam.

Bij multinationals komen voor een handvol functies vaak honderden cv’s binnen. Het selectieproces is daardoor zeer tijdrovend.

Drie open vragen
Het op kunstmatige intelligentie gebaseerde algoritme van Seedlink maakt drie open vragen op basis van de competenties die de nieuwe werknemer moet hebben, zoals leiderschap of creativiteit. Medewerkers van het bedrijf beantwoorden die vragen, en daaruit wordt een model gemaakt dat de verschillen tussen de beste en de minder goede presenterende werknemers neerzet.

Voorspellen
De sollicitanten beantwoorden dezelfde vragen. De computer leest en interpreteert het taalgebruik, en heeft direct een uitslag. “Het is bewezen dat taal meer voorspellende waarde heeft dan een cv. Het algoritme voorspelt 85% accuraat wie succesvol is in de betreffende baan”, zegt Rina Joosten-Rabou, mede-oprichter van Seedlink.

Taalgebruik
“Taal vangt de gedachten van iemand”, zegt Joosten-Rabou. “Je taalgebruik is een afdruk van hoe jij denkt. Iedereen gebruikt onbewust woorden die zijn persoonlijkheid weergeven. Dat kun je ook nauwelijks manipuleren. Met dat gegeven kun je ook inschatten of iemand in een bepaalde baan past of niet.”

Multinationals
Het vier jaar geleden door haar en drie partners opgerichte bedrijf uit Shanghai heeft veel klanten die in Europa actief zijn. “We werken voor bedrijven als L’Oréal, Heineken, PwC en Danone.” Ze verwacht dat over tien jaar het grootste deel van de multinationals voorspellende algoritmes inzet voor het aannemen van nieuwe werknemers.

Bron: FD en Werf&, 4 april 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.