"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Supermarkten bieden tussenbaan: contract voor vier jaar en scholing


Tussen het bijbaantje van vakkenvuller en de vaste baan introduceren supermarkten en levensmiddelenzaken een nieuw fenomeen: de tussenbaan.

Een medewerker kan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar. Tegelijkertijd ontvangt hij geld voor scholing, zodat hij daarna naar verwachting makkelijker elders werk vindt. Dat meldt Volkskrant. Lees meer

Vakbond CNV heeft meegewerkt aan het plan. “In supermarkten is er een scheiding tussen heel veel flexibele, kleine banen en veel minder vaste banen”, zegt CNV-bestuurder Wessel Breunesse. “We willen dat gat oplossen met een tussenvariant.”

Met de supermarktwerkgevers is nadrukkelijk afgesproken dat deze oplossing een uitzondering is. Het moet niet een trend worden, die breed wordt toegepast, benadrukt CNV Vakmensen.

Bron: NOS, 14 april 2017

Het initiatief leidde tot diverse commentaren:

Evert Verhulp: Hoezo nieuw? Op 1e contract zit geen maximum
Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, vraagt zich af wat er zo nieuw is aan het plan. “Wettelijk zijn maximaal drie tijdelijke contracten in twee jaar toegestaan, maar op het eerste contract zit geen maximum. Een contract van bijvoorbeeld vier jaar, mag je echter niet met een aanvullend tijdelijk contact verlengen.”

Mathijs Bouman in het FD: Geef iedereen zo’n tussenbaan
“De ‘tussenbaan’, zoals de Volkskrant de innovatie noemt (vakbond CNV heeft het liever over ‘doorstroombaan’), moet mensen die in de supermarktbranche werken, een periode van baanzekerheid opleveren, gevolgd door een leven van werkzekerheid – dankzij geld voor scholing.”
“De Wet werk en zekerheid van minister Lodewijk Asscher kent maar twee smaken: superkort (flex) en eeuwig (vast). Daartussen zit niets.” …”Scandinavische landen en Zwitserland slagen er beter in dan Nederland om werknemers en werkgevers te stimuleren te investeren in levenslang leren. Volgens cijfers van Eurostat doet daar bij ons 21% van de werknemers tussen 25 en 55 jaar aan mee. In Denemarken en Zwitserland is dat 34%.” Lees meer

Peter van der Put (FNV Handel): Scholingsbudget manier om transitievergoeding te ontlopen?
Het scholingsbudget is een kernpunt in het voorstel van Vakcentrum (supermarkten). Van der Put wil niet dat alle supermarktmedewerkers straks in tijdelijke contracten van vier jaar belanden.

Barbara Baarsma: Voorstander van tienjarige contracten
Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij de Rabobank en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam stelt voor om alle huidige contractvormen, vast en flex, te vervangen door vijf- of tienjarige overeenkomsten. “Daarmee hef je alle ongelijkheid op de arbeidsmarkt op, geef je werknemers een prikkel om zich te ontwikkelen en maak je arbeid weer aantrekkelijk voor werkgevers.”

Hans Wansink, opinie Volkskrant: Interessant experiment
“Verschillende deskundigen pleiten voor het toepassen van de formule van de tussenbanen in andere sectoren. Het zou zwakkere groepen op de arbeidsmarkt, zoals starters, werklozen en ouderen, meer kansen geven op een baan met meer perspectief dan een flexcontract. Of dat zo is, staat niet vast. Ook wat dit betreft is de tussenbaan in de supermarkten een interessant experiment. Lees meer

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.